Održana svečana sjednica Sabora u povodu obilježavanja Dana Hrvatskoga sabora i 30. obljetnice donošenja odluke o raskidu državnopravnih veza sa SFRJ

Zagreb - Održana je svečana sjednica Hrvatskoga sabora u prigodi obilježavanja Dana Hrvatskoga sabora i 30. obljetnice donošenja odluke o raskidu državnopravnih veza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Tom prigodom, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je da je Sabor u proteklih 30 godina ispunio sve svoje ključne zadaće.

-Bez obzira na sve kritike, vjerujem da je u ovih 30 godina Sabor ispunio sve svoje ključne zadaće, donio sve važne i velike odluke, rekao je Jandroković na svečanoj sjednici održanoj u sjećanje na 8. listopada 1991. kad je Sabor donio odluku o raskidu svih državnopravnih veza s bivšom državom SFRJ, čime je Hrvatska proglašena samostalnom i neovisnom državom.

Naglasio je i kako je Sabor kroz povijest uvijek simbolizirao hrvatsku državnost i do moderne države, "s više ili manje uspjeha", uvijek branio interese hrvatskog naroda. "On je središnje mjesto političkog života, a od 1990. i čuvar temeljnih vrijednosti ustavnog poretka".  

Okupljenima u Sabornici, među kojima su bili i bivši predsjednici Sabora, države i Vlade, čestitao je Dan Hrvatskog sabora i 30.obljetnicu donošenja znamenite odluke.
- Nalazili smo se u raznim kriznim situacijama, bili pod velikim ucjenama i pritiscima, ponekad i ucjenama, međunarodne zajednice, no mudrim odluka, vizijama onih koji su vodili državu ostvarili smo sve svoje ciljeve, kazao je Jandroković. - U izazovima se, kazao  je, može učiti iz ’91. i tadašnjeg zajedništva.

- I te, 1991., izgledalo je da su izazovi teški, nepremostivi, činilo se da će teško biti ostvariti snove o neovisnosti i demokraciji, no zajedničkim djelovanjem svih političkih čimbenika i većine građana ostvareni su snovi i ideje o kojima je hrvatski narod sanjao stoljećima, istaknuo je. Kolege je pozvao da zajednički traže rješenja koja će Hrvatsku učini boljom zemljom, poručivši im: „Svi smo mi Hrvatska!“ 

- I danas budućnost izgleda neizvjesno, i nekad se čini da će biti teža nego sadašnjost. Ugledajmo se na to vrijeme, na te ljude, pokažimo više poštovanja jedni prema drugima, radimo skupa u stvarima koje traže kompromis, a u onima gdje možemo biti slobodni, možemo zastupati svoje stavove i ideje. Budimo takvi, ali tražimo rješenja koja će našu domovinu učiniti boljom zemljom, jer svi smo mi Hrvatska, naglasio je predsjednik Sabora.

Kolegama je poručio i da zajednički trebaju voditi računa da svojim postupanjem snaže institucije države, razvijaju kulturu suradnje, pa i kompromisa kad je nužan. Isključivošću, radikalizmom, probleme nećemo moći rješavati, kazao im je. Podsjetio ih je da je politika rad za opće dobro i da zastupnici to mogu osigurati kvalitetnim, pravednim, poštenim zakonima. Bez obzira na svjetla pozornice i dojam da je važno istaknuti se, povijest će nas pamtiti po odlukama i zakonima koje ćemo donositi, kazao je kolegama i poručio da je na svakome da odluči na koji će način sudjelovati u političkoj utakmici, radeći ili razarajući.

Podsjetio je i da se Sabor u protekle dvije godine suočio s izazovima pandemije i potresa te izrazio uvjerenje da je solidno reagirao. Jedan smo od rijetkih sabora koji je radio bez ikakvih prekida, kazao je. Istaknuo je da u vremenu pred nama ima i drugih izazova, događaju se: klimatske promjene, prirodne katastrofe, geopolitička situacija se mijenja. Moramo pratiti i što se oko nas događa, pogotovo u našem susjedstvu koje je turbulentno, sve su to teme koje će obilježiti iduće godine, pa i desetljeća i ljudi, koji će sjediti u Saboru, morat će za te izazove tražiti rješenja, poručio je.

Kao kratkoročne ciljeve nabrojao je izazov obnove od potresa, niz zakona vezanih za ulazak u Schengen i euro, posebna će se pozornost morati posvetiti poziciji Hrvata u BiH. - Moramo očuvati njegovu konstitutivnost i ravnopravnost, otvaraju se i pitanja položaja Hrvata u Srbiji, izjavio je predsjednik Sabora.

Jandroković se prisjetio svih koji su sudjelovali u donošenju odluke od 8. listopada, svih koji su sudjelovali u demokratskim procesima, u izradi i donošenju ključnih dokumenata kakav je Božićni Ustav, heroja Domovinskog rata koji su izborili velike vojne pobjede, svih koji su na bilo koji način sudjelovali u izgradnji hrvatske države i institucija, hrvatskih branitelja, posebno članovima obitelji poginulih branitelja.

Poimenično je zahvalio onima koji su '91. igrali ključne uloge, i koji zaslužuju poštovanje i zahvalnost - Franjo Tuđman, Žarko Domljan, Franjo Gregurić. Zahvalio je i tadašnjim zastupnicima koji su donijeli povijesnu odluku, a u Sabornici su u petak sjedila dvojica njih - Andro Krstulović Opara i Anto Prkačin.

Zahvalio je i bivšim predsjednicima države, Sabora i Vlade koji su bili u Sabornici. - To je lijepa simbolika zahvalnosti, jer mi se čini da smo nekako tanki kada se treba zahvaliti onima koji su bili prije nas, kazao je Jandroković.

- Odajući počast onima koji su bili prije nas, gradimo institucije države, tradiciju, a bez njih, ozbiljne nacije ne postoje, kazao je.