Održana prisega Ivana Turudića na dužnost glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske

Zagreb – Održana je svečana prisega Ivana Turudića kojeg je Hrvatski sabor imenovao Glavnim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske s danom prestanka mandata dosadašnjoj Glavnoj državnoj odvjetnici Republike Hrvatske.

Gospodin Ivan Turudić danas je pred predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem prisegnuo da će se u obnašanju svoje dužnosti pridržavati Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora i zakona, skrbiti o zaštiti ljudskih prava i jednakosti svih pred zakonom, promicati vladavinu prava i ugled državnog odvjetništva te štititi jedinstvenost, suverenitet i pravni poredak Republike Hrvatske. 

Ovom prigodom predsjednik Sabora Jandroković istaknuo je kako će gospodin Turudić dužnost Glavnog državnog odvjetnika preuzeti s danom prestanka mandata dosadašnjoj Glavnoj državnoj odvjetnici Republike Hrvatske Zlati Hrvoj-Šipek, kojoj je zahvalio na njezinom dosadašnjem radu.

Predsjednik Jandroković naglasio je kako je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske samostalno i neovisno pravosudno tijelo koje je ovlašteno i dužno postupati protiv počinitelja kaznenih djela i drugih kažnjivih djela, poduzimati pravne radnje radi zaštite imovine Republike Hrvatske te podnositi pravna sredstva za zaštitu Ustava Republike Hrvatske i zakona. Dodao je i kako je Državno odvjetništvo u obavljanju svojih ovlasti dužno postupati na temelju Ustava Republike Hrvatske, međunarodnih ugovora koji su dio hrvatskoga pravnog poretka, pravne stečevine Europske unije, zakona i drugih izvora prava. Imajući sve to u vidu, kazao je predsjednik Jandroković, dužnost Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske posebno iziskuje visoku stručnost, profesionalnost, samostalnost i neovisnost, savjesnost i objektivnost. 

Ivan Turudić ovom je prigodom zahvalio na ukazanom povjerenju te dodao kako je sâm tekst svečane prisege način prema kojem će obavljati ovu dužnost na čelu Državnog odvjetništva te dati sve svoje ljudske, moralne i stručne kapacitete da je obnaša u skladu s Ustavom i zakonima Republike Hrvatske te međunarodnim ugovorima.

Hrvatski sabor je na sjednici 7. veljače 2024. izabrao Ivana Turudića Glavnim državnim odvjetnikom Republike Hrvatske.