Održana prethodna rasprava o djelovanju Sabora u europskim poslovima

Zagreb – Odbor za europske poslove održao je danas prethodnu raspravu o djelovanju Hrvatskoga sabora u europskim poslovima, na kojoj je potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica predstavila program rada Europske komisije za 2021. godinu.

Sudionicima sjednice uvodno se obratio potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, čestitavši potpredsjednici Europske komisije Šuici na prvoj godini mandata, te naglasivši važnost resora za koje je zadužena – demokracije i demografije.

Akademik Reiner se osvrnuo na hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, koje je bilo obilježeno početkom pandemije i tražilo je nova, inovativna rješenja, kako bi se nesmetano ispunili odabrani prioriteti.Upravo je Hrvatska, koristeći suvremene digitalne platforme, prva predsjedala Vijećem takoreći u digitalnom obliku, čime je doprinijela ispunjavanju jednog od prioriteta Europske komisije – digitalizacije, istaknuo je Reiner.

Pozdravio je i činjenicu da Europska komisija, unatoč pandemiji, nije odustala od svojeg Zelenog plana, već ga je učinila još ambicioznijim, te time visoko postavila globalnu ljestvicu kada je riječ o klimatskim ciljevima i zaštiti okoliša.

Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, koja je na sjednici sudjelovala videokonferencijskim putem, predstavljajući program rada Europske komisije za 2021. goidnu rekla je kako je ovo bila godina koju s jedne strane svi žele zaboraviti, ali i godina za pamćenje. – Zdravstvena kriza bez presedana s kojom se Unija suočava predstavlja priliku za ubrzavanje zelene tranzicije  i uvođenje digitalnih prava, istaknula je Šuica. U tom smislu je, kako je naglasila potpredsjednica Komisije, Program rada Europske komisije za 2021. godinu, naslovljen „Vitalna Unija u nestabilnom svijetu“, vrlo ambiciozan.

Šuica se također osvrnula na teme za koje je zadužena – demokraciju i demografiju, osobito naglasivši važnost demografije koja je u ovom sazivu po prvi put jedan od Komisijinih resora. Istaknula je da danas Europljani žive u prosjeku deset godina dulje, a da je zajednički europski cilj da se uz duljinu poveća i kvaliteta života.

Govorila je i o Konferenciji o budućnosti Europe, za čiju je organizaciju nadležna od strane Europske komisije. Izrazila je žaljenje što je pokretanje Konferencije odgođeno zbog pandemije jer je prvotna namjera bila da ona započne s radom u svibnju ove godine, tijekom hrvatskog predsjedanja, a svečanost pokretanja trebala se održati u Dubrovniku.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković rekao je kako provedbom prethodne rasprave započinje ciklus obavljanja europskih poslova u Saboru, te je izvijestio kako će Odbor, slijedom provedene prethodne rasprave, pokrenuti postupak donošenja Radnog programa za razmatranje stajališta Republike Hrvatske za 2021. godinu.

U raspravi je posebno istaknuo važnost sudjelovanja nacionalnih parlamenata u Konferenciji o budućnosti Europe, te je potpredsjednici Šuici prenio poruke sa sastanka Konferencije odbora za  poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC), koji je održan ranije ovoga tjedna.

Na sastanku su nacionalni parlamenti zatražili da budu uključeni u Konferenciji o budućnosti Europe ravnopravno s Europskim parlamentom, što uključuje i sudjelovanje u upravljačkim tijelima konferencije.