Održana konferencija za medije povodom održavanja 7. svjetskog foruma Globalnih parlamentaraca za HABITAT

Zagreb - Od 18.do 20. svibnja u Zadru će se održati 7. svjetski forum Globalnih parlamentaraca za Habitat (GPH), o čemu je javnost informirana na tiskovnoj konferenciji predsjednika Hrvatskoga sabora Luke Bebića i zastupnika Jerka Rošina. Zadar je odabran za domaćina 7. svjetskog foruma GPH slijedom odluke Izvršnog odbora GPH donesene u ožujku 2010. godine u Rio de Janeiru u Brazilu, koja je potvrđena odlukom Odbora u listopadu 2010. godine u Pekingu u Kini. 

Tim je odlukama prethodio prijedlog koji je predsjedniku GPH Peteru Götzu izložio zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik GPH Europa Jerko Rošin da se Hrvatska kandidira za domaćina 7. svjetskog foruma Globalnih parlamentaraca za Habitat. Nakon što je ideja načelno prihvaćena, kao mogući domaćin 7. svjetskog foruma GPH predložen je grad Zadar, koji se među nekoliko zainteresiranih svjetskih gradova na sastanku Izvršnog odbora GPH održanom 2010. godine u Rio de Janeiru i službeno kandidirao. Kandidaturu grada Zadra, kao i prezentaciju njegovih mogućnosti u ime grada Zadra u Brazilu je predstavio Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika.

7. svjetski forum Globalnih parlamentaraca za Habitat odvija se pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora. Organizatori ove Konferencije su grad Zadar kao domaćin te Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje radu GPH u Hrvatskoj daje stručnu podršku. Konferencija će se odvijati u prostorijama Zadarskog sveučilišta, a ceremonija otvaranja predviđena je u crkvi Sv. Donata na zadarskom Forumu. Na 7. svjetskom forumu GPH u Zadru sudjelovat će oko stotinu sudionika iz cijeloga svijeta. Osim parlamentaraca predviđa se dolazak niza stručnjaka koji se bave problematikom održivog razvoja, urbanizma, prostornog uređenja, zaštite okoliša i lokalnog razvoja. Uz parlamentarce i stručnjake najavljen je dolazak diplomata te visoke političke razine, što će biti prigoda da se na marginama 7. svjetskog foruma GPH održi niz bilateralnih sastanaka.

Očekivani rezultat 7. svjetskog foruma GPH u Zadru u prvom je redu usvajanje Zadarske deklaracije - dokumenta kojim će sudionici izraziti zajedničku političku volju u rješavanju gorućih globalnih problema održivog razvoja i ljudskih naselja te dati nove smjernice za provedbu Habitat Agende, sukladno kontekstu i vremenu. Na Konferenciji će se, uz plenarni dio, održati i dvije paralelne radionice: "Zakonodavci kao pokretači promjena" i "Klimatske promjene i obalni gradovi". Najvažniji zaključci radionica i plenarnih rasprava ugradit će se u tekst Zadarske deklaracije.

Autor: Ured predsjednika Sabora