Održana 30. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika kojom je predsjedao predsjednik Sabora Jandroković

Zagreb – Održana je 30. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika kojom je predsjedao predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Predsjednik Jandroković je izjavi za medije najavio kako će iduća, 19. sjednica započeti u srijedu, 8. studenoga, Aktualnim prijepodnevom, a završiti u petak, 15. prosinca. Kao bitnije točke i zakone izdvojio je Zakon o državnom proračunu za iduću godinu, Zakon o hrvatskom jeziku, raspravu o ilegalnim migracijama, Zakon o kibernetičkoj sigurnosti, te Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske. Kazao je kako je na dnevnom redu 19. sjednice 185 točaka, od kojih je 175 neraspravljenih na prethodnoj sjednici, te još 10 novih točaka.

Predsjednik Sabora kazao je i kako je nakon šire rasprave na sjednici Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika zaključeno da Poslovnik Hrvatskoga sabora zastario te da ne odgovara izazovima vremena. Stoga je dogovoreno da će se osnovati višestranačka radna skupina koju bi vodio predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav a koja bi pripremila Poslovnik za novi saziv Sabora kako bi on krenuo s radom po novim uvjetima i pravilima.

Izvijestio je i kako je Hrvatski sabor dobio građevinsku dozvolu za rekonstrukciju zgrade. Uslijedit će raspisivanje natječaja za izvođača radova koji će biti dugotrajniji, a iz tog razloga bit će nužna i promjena prostora obavljanja svih aktivnosti i funkcija Sabora. Naglasio je kako je to zadaća Tajništva za koju vjeruje da će je ono uspješno obaviti.