Održana 28. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora kojom je predsjedao predsjednik Sabora Jandroković

Zagreb - Održana je 28. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika kojom je predsjedao predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Predsjednik Sabora Jandroković u izjavi za medije izvijestio je kako će sjednica Sabora početi „Aktualnim prijepodnevom“ u utorak, 19. rujna 2023., te trajati do petka, 27. listopada 2023., što znači da će zastupnici raditi šest tjedana. Nakon toga će napraviti stanku u tjednu kada je blagdan Svih svetih, te će s novom sjednicom nastaviti u srijedu, 8. studenoga i raditi do petka, 15. prosinca 2023. 

Na dnevnom redu 18. sjednice je 201 točka, od kojih je 167 neraspravljenih na prethodnoj sjednici te još 34 nove točke.

Predsjednik Sabora Jandroković najavio je i kako će zastupnici u srijedu, 20. rujna 2023., raspraviti prijedlog Zakona o izbornim jedinicama za kojim postoji velik interes javnosti i političkih stranaka, dok će u četvrtak, 21. rujna 2023., raspraviti set od devet poreznih zakona koji su u drugom čitanju. 

Tjedan nakon toga u raspravi će biti prijedlog saborske zastupnice Mosta Marije Selak Raspudić vezan uz Poslovnik Hrvatskog sabora. Podsjetio je da je Ustavni sud odlučio da zastupnici mogu predlagati izravno Poslovnik, a ne preko saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav.

Na današnjoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog sabora isto tako je većinom glasova donesena odluka da se tri salona u Hrvatskome saboru imenuju po imenima zaslužnih žena - Katarini Zrinskoj, Kati Šoljić i Savki Dabčević Kučar.

Autor: Hina/Ured predsjednika Sabora