Održana 15. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika

Zagreb - Održana je 15. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika kojom je predsjedao predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković. Tema sjednice bio je dogovor o načinu rada Hrvatskoga sabora u budućem razdoblju te dnevni red predstojeće 9. sjednice Hrvatskoga sabora.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, u izjavi za medije nakon sjednice, potvrdio je da će se od 15. studenoga, kada kreću nove mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, u Sabor moći ući samo s COVID potvrdom ili negativnim testom, a pojasnio je i tko će od zastupnika imati pravo raditi online.

Zastupnice i zastupnici koji nemaju COVID potvrdu moći će se testirati te u slučaju negativnoga testa ući u Sabor i sudjelovati u raspravi i glasovanju. Oni koji se neće htjeti testirati, a nemaju COVID potvrdu, neće moći nazočiti sjednici, ali će se u njezin rad moći uključiti videovezom. 

Precizirao je kako su utvrđene četiri skupine zastupnica i zastupnika koji će u radu Sabora moći sudjelovati videovezom: to su zastupnici koji nemaju COVID potvrdu, oni koji se ne žele testirati, koji su u izolaciji ili samoizolaciji te zastupnici čije bolesti i zdravstveno stanje može povećati rizik za teže oblike bolesti COVID-19, a za koje imaju liječničku potvrdu.

Predsjednik Sabora Jandroković pojasnio je kako se pokušalo doći do rješenja koja su u skladu s odlukama Stožera, koja s jedne strane vode računa o zaštiti zdravlja i života zaposlenika i zastupnika, ali i o pravima zastupnika.

- U situaciji kada se epidemiološke prilike pogoršavaju tražili smo rješenja koja bi trebala biti razmjerna - s jedne strane štititi živote i zdravlje, a s druge strane da se ne onemogućuje zastupnici ili zastupniku izabranom od naroda sudjelovanje u radu Sabora te stoga videoveza razmjerno rješava taj problem, naglasio je predsjednik Sabora  Jandroković.

Na Predsjedništvu je također dogovoreno kako će zastupnice i zastupnici i dalje morati nositi maske, osim kad govore, bilo za govornicom ili s mjesta. Broj zastupnika u Sabornici ostaje isti jer se odluka o 50 osoba na jednom mjestu ne odnosi na predstavnička tijela. Za njih vrijedi kvadratura prostora, pa u Sabornici ostaje isti režim kao i do sada -  77 osoba, uključujući i predstavnike predlagatelja i stručne službe Sabora.

Zaključno, predsjednik Sabora pozvao je građane da se cijepe, ističući kako je cijepljenje najbolja mjera u borbi s pandemijom, pogotovo cijepljenje trećom dozom.

Vezano za novu sjednicu Hrvatskoga sabora, predsjednik Sabora najavio je njezin početak za 24. studenoga te trajanje do ustavnog roka, 15. prosinca 2021. godine.