Održana 12. sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predstavnicima klubova zastupnika

Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković održao je 12. sjednicu Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predstavnicima klubova zastupnika. Na sjednici se raspravljalo o mogućnostima prilagodbe načina rada Hrvatskoga sabora u skladu s trenutačno povoljnijom epidemiološkom situacijom u Hrvatskoj i relaksacijom pojedinih protuepidemijskih mjera.

Temeljem Odluke o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, na okupljanjima na sjednicama predstavničkih tijela za svaku prisutnu osobu mora se osigurati najmanje 4 m2 neto površine. Slijedom toga, s obzirom na kvadraturu, u Sabornici je moguća nazočnost 77 osoba, od čega će se broj zastupnica i zastupnika povećati sa sadašnjih 41 na 71, dok ostala mjesta pripadaju predstavnicima predlagatelja, tajniku plenarne sjednice i djelatnicima stručnih službi Sabora. U Maloj vijećnici će sukladno kvadraturi biti 40 zastupnica i zastupnika. U Crvenom i Žutom salonu bit će smješteno po 16 zastupnica i zastupnika (osam u svakom), dok će preostali, njih 24, sudjelovati u radu Sabora iz dvorane Josipa Jelačića.  

Predsjedništvo je u konstruktivnom ozračju dogovorilo raspored broja zastupnica i zastupnica po klubovima. Do rješenja se došlo na način da su se veće stranke odrekle nekoliko zastupničkih mjesta u Sabornici u korist manjih. 

Dogovoren je i izuzetak od obveze nošenja zaštitne maske govornicima koji od predsjedatelja dobiju riječ za govor sa svojeg mjesta u skladu s Poslovnikom. Isto tako, u ime kluba i pojedinačno, zastupnice i zastupnici će ubuduće bez zaštitne maske govoriti za govornicom, iza pleksiglasa, radi kojega ni predsjedatelji neće morati nositi maske.

Pored toga, dogovoreno je i da oni koji od predsjedatelja dobiju riječ za govor sa svojeg mjesta u skladu s Poslovnikom, to mogu bez zaštitne maske. 

Nakon sjednice, predsjednik Hrvatskoga sabora Jandroković predstavio je nove odluke Predsjedništva na konferenciji za medije. Također, izjavio je kako se Uže predsjedništvo suglasilo o dva pokroviteljstva Hrvatskoga sabora. Riječ je o pokroviteljstvu nad Mediteranskim sajmom zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva u studenom ove godine, temeljem zamolbe Odbora za poljoprivredu. Hrvatski sabor će se uključiti i kao pokrovitelj projekta Gem Set Hrvatska s ciljem prikupljanja sredstava za izgradnju sportskog igrališta u Petrinji, na temelju zamolbe Zaklade Marin Čilić.