Održan virtualni sastanak Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije

Berlin – U organizaciji odbora nadležnih za europske poslove dvaju domova njemačkog parlamenta, Bundestaga i Bundesrata, 30. studenoga i 1. prosinca 2020. održan je sastanak Konferencije odbora za poslove Unije parlamenata Europske unije (COSAC) videokonferencijskim putem. Na sastanku su sudjelovali predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, potpredsjednik Odbora Domagoj Ivan Milošević i predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije, te član Odbora za europske poslove Marko Pavić.

Tijekom prvoga dana sastanka zastupnici su raspravljali o budućnosti transatlantskih odnosa, zdravstvenoj krizi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa, te postignućima njemačkog predsjedanja Vijećem Europske unije. Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković je u svojoj intervenciji u okviru panela posvećenog postignućima njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a, koje je predstavila njemačka kancelarka Angela Merkel, rekao da je pandemija ukazala na slabosti Europske unije, izrazivši nadu u  normalizaciju situacije tijekom prve polovine sljedeće godine, te je istaknuo kako nacionalni parlamenti žele igrati aktivniju ulogu u Konferenciji o budućnosti Europe. Potpredsjednik Odbora Domagoj Ivan Milošević uključio se u raspravu o budućnosti transatlantskih odnosa, rekavši da Europska unija treba jake Sjedinjene Američke Države kao saveznika, jednako kao što i one trebaju jaku i ujedinjenu Europsku uniju, te je posebno istaknuo gospodarske aspekte suradnje, pozvavši na suradnju s novom američkom administracijom. 

Drugoga dana sastanka predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen govorila je o budućnosti Europe, a virtualni COSAC je zaključen raspravom o partnerstvu s Afrikom. Predsjednik Odbora za regionalni razvoj i fondove EU-a Marko Pavić osvrnuo se na važnost Europskog zelenog plana i stvaranje zdravstvene unije, čestitavši njemačkom predsjedanju na postignućima ostvarenima u izvanrednim okolnostima. Domagoj Ivan Milošević govorio je o budućnosti Europe s gospodarskog gledišta, te je rekao kako oni koji žele ulagati u Europu trebaju poštovati europske vrijednosti, a oni koji žele poslovati u EU-u trebaju sudjelovati u plaćanju europskih poreza. Pritom je posebno istaknuo važnost malih i srednjih poduzetnika, ne samo u EU-u, već i na području takozvanog zapadnog Balkana. Domagoj Hajduković je u svojoj intervenciji naglasio važnost suradnje s Afrikom, kao geopolitičkim i gospodarskim partnerom EU-a. Kao ciljeve suradnje naveo je partnerstvo za mir, migracije i mobilnost.

Virtualni COSAC zaključen je najavom parlamentarne dimenzije portugalskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Sastanak predsjednika COSAC-a održat će se 11. siječnja 2021. videokonferencijskim putem, dok bi se LXV. COSAC održao od 30. svibnja do 1. lipnja 2021. u Lisabonu, ukoliko epidemiološke prilike dopuste.