Održan sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe

Zagreb – Sastanak Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Vijeća Europe održan je u petak, a u ime Hrvatskoga sabora na istom su sudjelovali Marijana Balić, voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i Domagoj Hajduković, član Izaslanstva. 

Parlamentarci država članica Vijeća Europe su, između ostalog, raspravljali o izvješću izrađenom u okvirima Odbora za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj te usvojili rezoluciju koja se odnosi na jačanje podrške osobama s autizmom i njihovim obiteljima. Naglašeno je da je došlo vrijeme da se prepoznaju problemi s kojima se suočavaju osobe s autizmom kako bi im se osigurala cjelovita primjena svih prava koja proistječu iz Konvencije Ujedinjenih naroda o pravima osoba s invaliditetom. Bilo je riječi i o problemima s kojima se suočavaju djeca migranti bez pratnje te je u tom kontekstu, temeljem izvješća Odbora za migracije, izbjeglice i raseljene osobe, usvojena rezolucija kojom se naglašava potreba za holističkim i učinkovitim sustavom zaštite takve djece u Europi.

Na sastanku su usvojene rezolucija i preporuka proistekle iz izvješća "Prava i obveze nevladinih organizacija koje pomažu izbjeglicama i migrantima u Europi" izvijestitelja Domagoja Hajdukovića. Parlamentarna skupština ovom je rezolucijom htjela odati priznanje velikim naporima brojnih nevladinih organizacija koje pomažu izbjeglicama i migrantima diljem Europe i globalno, posebice osiguravanjem humanitarne pomoći u izbjegličkim kampovima, psihološkom podrškom te pružajući obrazovne, pravne ili prevodilačke usluge. Rezolucijom je naglašeno kako države članice ne smiju diskriminirati rad takvih nevladinih organizacija, a one bi, kako je rečeno, morale djelovati u skladu s nacionalnim zakonima i principom transparentnosti.