Održan sastanak Hrvatsko-armenske međuparlamentarne skupine prijateljstva i veleposlanika Armenije

Zagreb - Voditelj Hrvatsko-armenske međuparlamentarne skupine prijateljstva Davor Ivo Stier i članovi Ivan Ćelić, Erik Fabijanić, Domagoj Hajduković, Ljubica Maksimčuk, Nino Raspudić i Tomislav Tomašević održali su u četvrtak sastanak s veleposlanikom Armenije Ashotom Hovakimianom.

Voditelj Skupine Stier uvodno je predstavio članove Skupine koji su se zbog sastanka s aktualnim veleposlanikom Hovakimianom prvi put okupili u ovom sazivu Sabora. U razgovoru je istaknuo spremnost parlamentaraca da budu most suradnje dviju država na područjima od obostranog interesa jer su bilateralni odnosi dobri ali postoji velik prostor za njihov daljnji razvoj.

Stier je naglasio kako podržava svako mirno rješavanje krize u Gorskom Karabahu te rekao kako Hrvatska kao članica Europske unije dijeli isto stajalište. Istaknuo je kako postoji  želja da se kroz suradnju pomogne stabilnosti i miru na kriznom zahvaćenim područjima uz poseban naglasak ulaganja napora u izgradnju međusobnog povjerenja.

Veleposlanik Hovakimian je izrazio zadovoljstvo odazivom članova Skupine te zahvalio što su time dali doprinos parlamentarnoj suradnji dviju država i predložio uspostavu kontinuiteta ovakvih susreta s članovima skupine prijateljstva. Govorio je o povezanosti Hrvata i Armenaca kroz povijest što je istaknuo kao temelj za izgradnju širokog spektra suradnje dviju država. Hovakimian je rekao da je ovo teško vrijeme za Armeniju te ukratko izvijestio o političkoj situaciji u toj zemlji i predstavio armenska stajališta i napore usmjerene na rješavanje krize u Gorskom Karabahu.

Članovi Skupine predložili su neka područja suradnje kao i intenziviranje odnosa međuparlamentarnih skupina prijateljstva, iskazali interes za gospodarske i opće prilike u Armeniji,  ponovili podršku  mirnom izlasku iz krize i uspostavljanje stabilnosti te naveli primjer hrvatskog iskustva mirne integracije nakon Domovinskog rata.
Sastanak je završen dogovorom o nastavku suradnje i osnaživanju bilateralnih odnosa Hrvatske i Armenije.