Održan sastanak članova Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Belgija s belgijskim veleposlanikom Buyckom

Zagreb - Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Belgija Katica Glamuzina te članovi Međuparlamentarne skupine Davor Ivo Stier i Sandra Benčić primili su u petak veleposlanika Kraljevine Belgije u Republici Hrvatskoj Nicolaasa Rogera R. Buycka. 

Voditeljica Skupine Katica Glamuzina istaknula vrlo dobre bilateralne i prijateljske odnose između Hrvatske i Belgije koji su bez otvorenih pitanja i to sa svim razinama federalnih jedinica i federacije Kraljevine Belgije. Izrazila je zadovoljstvo političkim i gospodarskim odnosima, uspješnom suradnjom u okviru Europske unije te naglasila kako uvijek ima prostora za daljnje unaprjeđenje suradnje. Kao primjer dobrih gospodarskih odnosa istaknula je ulaganje belgijske tvrtke „Belgian Chocolate Group“ u izgradnju tvornice čokolade i slastica pri poduzetničkom inkubatoru u Vrlici.

Veleposlanik Buyck potvrdio je odlične bilateralne odnose između dvije zemlje. Naglasio je kako je svjestan teških trenutaka koje je Hrvatska doživjela u potresima, u dodatno teškim uvjetima uzrokovanima pandemijom Covida-19. Također je naglasio da postoje brojna područja za razmjenu iskustava i unaprjeđenje suradnje, kako na bilateralnoj  tako i na multilateralnoj razini, unutar EU-a i NATO-a. Podsjetio  je da je sljedeće godine trideseta obljetnica priznanja i uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije.

Voditeljica i članovi skupine naglasili su dodatnu vrijednost sastanaka skupine prijateljstva za intenziviranje bilateralnih odnosa te izrazili želju za skorijim sastankom video vezom s kolegama iz Belgije. Tijekom razgovora sudionici su razmijenili mišljenja o drugim temama poput proširenja Europske unije, Konferencije o budućnosti Europe, Europskom zelenom planu i klimatskim promjenama. Zajednička je ocjena da postoje različita područja potencijalne suradnje te da se djelotvornom razmjenom ideja i informacija može pridonijeti promicanju i uspostavljanju bliže političke suradnje i ostvarenju šire gospodarske aktivnosti između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije.