Održan sastanak članova Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Belgija s članovima skupine u belgijskom Zastupničkom domu

Zagreb – Voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Belgija Katica Glamuzina te član Skupine Davor Ivo Stier održali su u petak sastanak videokonferencijskim putem s voditeljem Međuparlamentarne skupine prijateljstva Belgija-Hrvatska u Zastupničkom domu Kraljevine Belgije Janom Briersom.

Glamuzina je uvodno istaknula vrlo dobre i prijateljske bilateralne odnose između dviju zemalja. Izrazila je zadovoljstvo političkim i gospodarskim odnosima, uspješnom suradnjom u okviru Europske unije. Upoznala je sudionike s članovima skupine prijateljstva te njihovim dužnostima unutar Hrvatskoga sabora što, kako je navela, predstavlja dodatnu vrijednost u budućim raspravama o temama kao što su Konferencija o budućnosti Europe, Europskom zelenom planu, okolišu i klimatskim promjenama. Kao primjer gospodarskih odnosa Hrvatske i Belgije istaknula je ulaganje belgijske tvrtke "Belgian Chocolate Group" u izgradnju tvornice čokolade i slastica pri poduzetničkom inkubatoru u Vrlici.

Član skupine prijateljstva Stier izrazio je zadovoljstvo mogućnošću unapređenja suradnje na parlamentarnoj razini i u ovo vrijeme otežanog kretanja tijekom pandemije Covid-19 te posebno istaknuo gospodarsku suradnju važnu za razvoj pojedinih dijelova Hrvatske kao i stvaranje novih radnih mjesta. Uz razvijanje bilateralne suradnje Stier je istaknuo i mogućnost razmjene informacija vezanih uz budućnosti jugoistoka Europe vezano uz predstojeći sastanak Vijeća za vanjske poslove planiranog za 10. svibnja 2021. godine na temu Zapadnog Balkana. Iako se sastanak odvija na razini ministara naglasio je i mogućnost rasprave i na razini zastupnika nacionalnih parlamenata.

Voditelj skupine prijateljstva Briers potvrdio je odlične bilateralne odnose Hrvatske i Belgije, predstavio članove u skupini prijateljstva te naglasio mogućnost njezinog proširenja. Također je naglasio da postoje brojna područja za razmjenu iskustava i unapređenje suradnje, kako na bilateralnoj tako i na multilateralnoj razini, unutar suradnje u Europskoj uniji. Moguću suradnju dviju država vidi i u područjima okoliša što, po njegovim riječima, predstavlja ekonomiju budućnosti, te unapređenju bilateralne gospodarske suradnje kroz djelovanje regionalnih ambasadora iz Belgije. Briers je istaknuo kako je razmjenu mišljenja između hrvatskih i belgijskih parlamentaraca potrebno usmjeriti prema temama kao što su okoliš, poljoprivreda, vanjska politika, kultura i obrazovanje.

Zajednička je ocjena hrvatske i belgijske strane da postoje mnoga područja za razvoj suradnje te da se razmjenom ideja i informacija može pridonijeti promicanju i uspostavljanju bližih političkih odnosa i ostvarenje šire gospodarske aktivnosti između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije.