Održan okrugli stol "Utjecaj Srpske pravoslavne crkve na političke tokove i događaje u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori: jučer, danas, sutra"

Zagreb – U organizaciji stranaka Hrvatsko bilo, Hrvatska stranka prava i Hrvatski suverenisti u srijedu je u Saboru održan okrugli stol ”Utjecaj Srpske pravoslavne crkve na političke tokove i događaje u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori: jučer, danas, sutra“.

O temi su izlagali saborski zastupnici Ante Prkačin iz stranke Hrvatsko Bilo, koji je ujedno i moderirao raspravu i Marko Milanović Litre iz stranke Hrvatski suverenisti, bivši svećenik Srpske pravoslavne crkve iz Beograda Bojan Jovanović, akademik Sreten Vujović iz Crne Gore, Tomislav Jonjić iz Hrvatske stranke prava, crnogorski pjesnik, književnik, filozof i političar Milorad Popović, urednik i voditelj na TV Mreža Marko Ljubić, crnogorski kolumnist i tekstopisac Nikola K. Čelebić, arhitekt Ivan Valek te glavni tajnik stranke Hrvatsko bilo Damir Katulić.

Nakon uvodnog obraćanja zastupnika Prkačina izlaganje je održao Bojan Jovanović koji je sudionike okruglog stola  upoznao sa svojim aktivnostima u nizu međunarodnih organizacija, primjerice Ujedinjenim narodima u Ženevi, Svjetskom savezu crkava, Europskom parlamentu, ali i administraciji predsjednika SAD-a Joa Bidena. Kako je rekao  cilj njegove suradnje s ovim i drugim međunarodnim organizacijama je iznošenje informacija u javnost o nezakonitim djelatnostima koje se po njegovim riječima odvijaju u okviru Srpske pravoslavne crkve (SPC) kao što su primjerice, kako je istaknuo, pedofilija, tjelesno zlostavljanje, ugrožavanje pa i  drugi najteži oblici kriminalnog djelovanja, te o izostanku bilo kakve reakcije na ove radnje od strane srpskih crkvenih i civilnih vlasti. Pozvavši na konkretnu međunarodnu reakciju na izneseno, Jovanović je na okruglom stolu predočio dokument “Ekspoze globalne pravde“, koji je napisan u suradnji nekoliko autora, a među kojima je i zastupnik Prkačin. Kako je naveo, dokument je upućen, primljen i proučen u UN-u, Europskom parlamentu, Venecijanskoj komisiji, kabinetu administracije američkoga predsjednika Joa Bidena, Haškom tribunalu i drugim međunarodnim organizacijama, a kako je najavio Jovanović, dokument će se i dalje distribuirati na globalnoj razini.

Viđenje situacije u Crnoj Gori, poglavito u kontekstu djelovanja SPC-a, iznio je akademik Sreten Vujović koji je zaključio kako je SPC i dalje glavni nositelj i promotor ideje takozvane “Velike Srbije“ te se, kako je istaknuo, Crna Gora već stoljećima suočava s asimilacijskim procesima koji su doveli do radikalnog smanjenja broja Crnogoraca.–Posljedično, ako se ovakav trend i dalje nastavi i sama nacionalna opstojnost Crne Gore može biti dovedena u pitanje, rekao je Vujović. Dodao je kako činjenica da je Crna Gora postala institucionalnim dijelom zapadne civilizacije sama po sebi nije jamac da će se uočeni negativni procesi zaustaviti što je ilustrirano primjerom pasivnosti NATO-a u prilikom odnošenja crkvenih relikvija iz Crne Gore. U nastavku izlaganja Vujović je naveo i brojne druge primjere malignog utjecaja SPC-a na političko-sigurnosnu situaciju u Crnoj Gori, a izlaganje je zaključio povijesnim osvrtom na destruktivnu ulogu Srba u Crnoj Gori.

U nastavku je Damir Katulić pročitao dokument pod naslovom “Problem Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj“ koji sadrži sintezu stavova zastupnika Prkačina na ovu temu i koji pojedinačno razlaže pravni, politički i povijesni aspekt ove problematike. Taj dokument također navodi i niz konkretnih podataka i nudi dokaze i zaključak kako je ugovor potpisan 22. prosinca 2002. godine između tadašnje Vlade Republike Hrvatske i SPC pravno ništetan i de facto ne postoji, te kako je navedeno, politički i gospodarski iznimno štetan. Nadalje, kako u dokumentu navodi zastupnik Prkačin, taj je ugovor “potpuni fijasko zdravog razuma i povijesni kiks hrvatske administracije i vlasti“. Uz to, kako je istaknuto, dokument je tri puta predavao predsjedniku hrvatske Vlade Andreju Plenkoviću, no, kako je rekao, on je taj dokument ignorirao za razliku od najeminentnijih međunarodnih institucija koje su ovom dokumentu posvetile dužnu pažnju.

Nadovezujući se na prethodni govor Tomislav Jonjić iznio je svoje komplementarne stavove u izlaganju “ Hrvatsko pravoslavlje danas: s crkvom ili bez nje“, koristeći podatke o nacionalnoj i vjerskoj strukturi u Imotskoj krajini nakon raspada SFRJ u kojem je predstavljena tragičnost položaja ljudi koji nisu željeli napustiti pravoslavlje, a željeli su ostati lojalni hrvatskoj državi svojem hrvatskom nacionalnom opredjeljenju. – Ova situacija uzeta je kao temelj za detaljnu analizu posljedica poistovjećenja pravoslavlja kao vjere sa srpstvom kao nacijom kroz prizmu niza konkretnih dokumentiranih primjera, naglasio je Jonjić i svoje izlaganje zaključio upitom o tome je li bio zločin kada je 1942. godine osnovana pravoslavna crkva koju su Hrvati tada shvaćali svojom ili je zločin danas kada ta crkva ne postoji? 

Saborski zastupnik Milanović Litre svoje izlaganje započeo je tvrdnjom Europske unije o SPC kao “remetilačkom faktoru na prostorima bivše Jugoslavije“ te je naveo “kako se na razmeđi povijesti i kultura, Hrvatska i druge zemlje nalaze u srcu borbe ne samo za svoju budućnost nego i za očuvanje same svoje biti“. –Naime, upravo unutar ovog zamršenog čvora nacionalnih identiteta i suvereniteta pojavljuje se izazov koji nas tjera da duboko razmislimo o prirodi i ulozi religijskih institucija u našim društvima i to poglavito zbog SPC-a čije djelovanje ima duboke implikacije na političke događaje u nekoliko zemalja, pa tako i u Hrvatskoj, i to od lokalnog do nacionalnog nivoa, rekao je Milanović Litre. 

Referirajući se na šutnju SPC-a prema agresiji Rusije na Ukrajinu, kako je rekao, ista je uzeta kao podloga za detekciju poveznice između ruske i srpske pravoslavne crkve odnosno komplementarnosti vizije srpskog i ruskog sveta. Navodeći niz destruktivnih elemenata koje SPC provodi, zastupnik Milanović Litre je zaključio kako se ovdje radi ne o crkvenoj nego o militantnoj šovinističkoj organizaciji koja djeluje kao instrument vanjske dinamike moći Srbije i Rusije. –Pozivam na transformaciju SPC-a što više ne predstavlja samo teološko pitanje nego odgovor na primarno političku ugrozu, naglasio je Milanović Litre. Dodao je i kako smatra da treba inzistirati na načelu odijeljenosti crkve i države te zaključio kako sadašnja pozicija integracije SPC-a u sam vrh hrvatske politike duboko zabrinjava.

O djelovanju SPC-a u Crnoj Gori govorio je i Milorad Popović, a Damir Katulić je pročitao pismeni doprinos ovom skupu Nikole Kajkića pod nazivom “Uloga pravoslavne crkve u Domovinskom ratu“. U raspravu, koja je otvorena u posljednjem djelu skupa, uz prethodne govornike, aktivno su se uključili i Marko Ljubić, Nikola Čelebić i Ivan Valek.

Okrugli stol je zaključen tvrdnjom zastupnika Prkačina kako se sadašnja situacija sa SPC-om u Hrvatskoj ne može rješavati referendumom nego ista ovisi o volji samo jednog čovjeka, kako je rekao, aktualnog premijera Andreja Plenkovića. –Nažalost, unatoč opetovanim pozivima, dopisima i apelima da predsjednik Vlade Andrej Plenković ovu situaciju riješi te da se redefinira odnos Hrvatske prema SPC-u Andrej Plenković iz razloga štetne i pogrešne hrvatsko-srpske koalicije u Hrvatskom  saboru do sada nije iskazao nikakvo razumijevanje ili volju da prihvati predstavljene argumente, zaključio je Prkačin.