Održan okrugli stol o ''Registriranom partnerstvu''

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol i predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin održali su okrugli stol o ''Registriranom partnerstvu''. Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici i predstavnice nadležnih ministarstava, državnih ureda i nevladinih organizacija.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol otvorila je okrugli stol na temu već postojećeg Zakona o istospolnim zajednicama na koji bi se nadovezivao budući zakon o „registriranom partnerstvu“. Ukazala je na nedostatan stupanj tolerancije u društvu prema osobama neheteroseksualne orijentacije te izrazila potrebu za što većom informiranošću i edukacijom. Mišljenja je da novi Prijedlog zakona ne kolidira s postojećom definicijom bračne zajednice jer nije u okviru obiteljskog zakona i ne nudi mogućnost usvajanja djece u istospolnim zajednicama. 

Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin izrazio je stajalište da je Zakon o istospolnim zajednicama donesen 2003. godine predstavljao prvi korak u priznavanju različitosti. Međutim, taj zakon nema nikakve praktične i ekonomske posljedice, a novi prijedlog zakona upravo se zalaže za preciznije definiranje ekonomskih, socijalnih, zdravstvenih i drugih prava.

Kristijan Grčan, predstavnik udruga Iskorak i Kontra, naglasio je da bi se zakon o registriranom partnerstvu temeljio na izjednačavanju prava i obveza homoseksualnih zajednica s pravima i obvezama heteroseksualnih izvanbračnih zajednica. Zakon bi obuhvatio pravo udomiteljstva djece kod homoseksualnih parova, ali se ne bi odnosio na posvajanje djece.

Šime Lučin kao predlagatelj ovog zakona ukazao je na snažnu homofobičnost u hrvatskom društvu, a prije svega u Hrvatskom saboru te smatra da su homoseksualci građani drugog reda, te da se ovim okruglim stolom treba potaknuti Hrvatski sabor da Prijedlog zakona uputi u proceduru.

Predstavnik Centra za mirovne studije Gordan Bosanac osvrnuo se na postojeću praksu u zemljama EU i komparirao je s postojećim hrvatskim zakonodavstvom.

Nakon ovih izlaganja, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol otvorila je raspravu. Iznimno protivljenje ovom Prijedlogu zakona izrazio je predstavnik Crkve cjelovitog evanđelja Mario Dučić. 
Završnu riječ na okruglom stolu dao je predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina koji je naglasio da postoji interes da se ovo područje zakonski regulira. Smatra da, iako je taj interes ograničen, on ipak postoji te bez obzira na prihvaćanje ovog Prijedloga, važno je da se o ovoj temi vodi javna rasprava.