Održan kviz o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike srednjih škola: Prema preliminarnim rezultatima najbolji plasman postigla Gimnazija Franje Petrića iz Zadra

Zagreb – Služba za građane Hrvatskoga sabora organizirala je u petak četvrto po redu online kviz-natjecanje o poznavanju Hrvatskoga sabora za učenike hrvatskih srednjih škola.

Prema prvim, preliminarnim rezultatima kviza „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“, tri najuspješnije škole po broju osvojenih bodova od mogućih 90, uzimajući u obzir vrijeme rješavanja testa, su: Gimnazija Franje Petrića iz Zadra s osvojenih 87 bodova s vremenom rješavanja 00:23:28,  drugoplasirana je Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile iz Pazina s osvojenih 87 bodova i vremenom rješavanja 00:54:08 te trećeplasirana Srednja škola Zlatar s osvojena 86 boda s vremenom rješavanja 00:40:02. 

Kako nalaže točka VII. Pravila natjecanja „ukoliko više timova osvoji isti broj bodova u kategoriji za prvo, drugo i treće mjesto, kod proglašenja pobjednika uzimat će se u obzir vrijeme u kojem su članovi timova predali završeni test“. 

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su srednjoškolci iz pedeset i pet škola diljem Hrvatske, ukupno 165 učenika raspoređenih u tročlane natjecateljske timove, pri čemu je svaki učenik imao i svoju zamjenu. Srednjoškolci su iz informatičkih školskih učionica odgovarali na 30 pitanja za što su na raspolaganju imali 30 minuta. Svaki učenik tročlanoga tima je na svom računalu rješavao natjecateljski test, a rezultat tima je zbroj osvojenih bodova svakog člana tima. Kako svako pitanje nosi jedan bod, maksimalan broj bodova koje je bilo moguće ostvariti je 90 bodova, odnosno tri puta 30 bodova. Prema Pravilima natjecanja timovi s osvojenim istim brojem bodova rangirani su prema vremenu predaje testa.  

Preliminarni poredak deset najuspješnijih timova škola objavljen je na mrežnim stranicama Hrvatskoga sabora, dok će konačni poredak deset najuspješnijih timova biti objavljen u ponedjeljak 25. ožujka do 17.00 sati, također na mrežnim stranicama Sabora. Ujedno, konačan poredak timova svih škola bit će dostavljen na adrese elektroničke pošte mentora učenika u ponedjeljak 25. ožujka 2024. do 17.00 sati.

Svi učenici koji su sudjelovali na natjecanju dobit će pohvalnice Hrvatskoga sabora, dok će učenici tri najbolja tima dobiti prigodne nagrade predsjednika Hrvatskoga sabora. Sve škole koje su sudjelovale na kvizu, kao i svi mentori učenika dobit će zahvalnice Hrvatskoga sabora. 

Informatičku podršku online kviz natjecanja osigurao je CARNet.
 

Tablica preliminarnih rezultata