Održan izvanredni sastanak predsjednika odbora za poslove Unije (COSAC)

Zagreb - Sastanak je otvorio predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Ivan Milošević, koji je kao predsjedajući COSAC-a i uz potporu predsjedajuće Trojke sazvao izvanredni videokonferencijski sastanak na kojem su predstavnici europskih odbora država članica, Europskog parlamenta, država kandidatkinja i gosti imali priliku raspraviti ključne teme vezane uz rješavanje gospodarskih posljedica krize uzrokovane pandemijom Covida-19 i donošenja novog Višegodišnjeg financijskog okvira, kao i pripremu Konferencije o budućnosti Europe.

U uvodnom dijelu sastanka predsjednik Odbora Milošević izvijestio je sudionike o izvanrednom videokonferencijskom sastanku  predsjedajuće Trojke COSAC-a, održanom 20. svibnja te je predstavio pismo predsjedajućeg s glavnim naglascima današnjeg sastanka, koje će se uputiti predsjednicima europskih institucija, i ujedno pozvao članove COSAC-a na supotpisivanje pisma. Sudionicima sastanka predstavljeno je i 33. polugodišnje izvješće COSAC-a.

Prva tema rasprave bila je posvećena zajedničkom europskom odgovoru na pandemiju koronavirusa i posljedicama za Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021. – 2027.  

U uvodnom obraćanju potpredsjednik Europske komisije za međuinstitucijske odnose i predviđanja Maroš Šefčović predstavio je paket mjera za oporavak koji je Komisija objavila u svibnju te naglasio kako bi se instrumentom EU sljedeće generacije, vrijednim 750 milijardi eura, kao i povećanjima dugoročnog proračuna EU-a za 2021. – 2027.  trebao dostići ukupan kapacitet proračuna EU-a od 1,85 bilijuna eura. Istaknuo je kako je za prevladavanje krize i postizanje oporavka nužna solidarnost te pozvao nacionalne parlamente i vlade na angažman u donošenju novog proračuna kao i na promišljanje o planovima oporavka i budućem smjeru ulaganja koji će dovesti ne samo do oporavka već i do daljnjeg razvoja i modernizacije Unije.

Potpredsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu i suizvjestitelj Parlamenta za Višegodišnji financijski okvir Jan Olbrycht predstavio je stajalište Parlamenta o novom prijedlogu Višegodišnjeg financijskog okvira. Naglasio je kako je donošenje budućeg proračuna zahtjevan proces za koji je nužno postizanje političkog dogovora s obzirom na hitnost donošenja, kojemu prethode zahtjevne procedure usuglašavanja država članica i postupka suodlučivanja Parlamenta i Vijeća. 

U raspravi je istaknuto kako je solidarnost i zajednički europski napor u svladavanju krize jedini put prema oporavku te je stoga nužno postići brzi politički dogovor kako bi se Višegodišnji financijski okvir usvojio na vrijeme. Zaključno je rečeno kako kreiranje budućeg financijskog okvira predstavlja i način na koji će se EU razvijati u budućnosti. 

Druga tema rasprave bila je posvećena Konferenciji o budućnost Europe. U uvodnom obraćanju putem video poruke potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica naglasila je važnost sudjelovanja nacionalnih parlamenata u Konferenciji o budućnosti Europe i dodala kako je doprinos i podrška nacionalnih parlamenata, kao predstavničkih tijela građana, nužna za uspjeh Konferencije. Ujedno je pozvala nacionalne parlamente da informiraju svoje vlade o važnosti postizanja dogovora o Konferenciji u Vijeću te istaknula potrebu dogovora između Parlamenta, Vijeća i Komisije o donošenju zajedničke deklaracije o pokretanju Konferencije.

Potpredsjednica Šuica predstavila je Konferenciju kao novi javni prostor gdje će građani fizički ili digitalno imati priliku raspravljati o temama od zajedničkog interesa, smatrajući kako je potreba stvaranja zajedničkog europskog prostora za raspravu i razmjenu mišljenja između građana i europskih institucija važnija nego ikad prije, s ciljem uključivanja građana u proces donošenja odluka o budućnosti Europe. Zaključno je potpredsjednica Šuica istaknula kako su europska solidarnost i zajedništvo nužni u prevladavanju krize uzrokovane pandemijom i postizanju gospodarskog oporavka te ponovo naglasila značajnu ulogu nacionalnih parlamenata u zajedničkom odgovoru na krizu i donošenju novog Višegodišnjeg financijskog okvira.

Prva potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuinness u svom je obraćanju još jednom istaknula kako su plan za oporavak i Konferencija o budućnosti Europe snažno povezani jer predstavljaju platformu za dugoročnu dobrobit građana i Europske unije. Naglasila je kako je uvjerena u snažan angažman građana u provedbi Konferencije i donošenje zajedničkih odluka o budućnosti Europe.

Rasprava sudionika potvrdila je važnost osiguravanja odgovarajuće zastupljenosti nacionalnih parlamenata u Konferenciji o budućnosti Europe, kao i što hitniju potrebu postizanja dogovora i pokretanja Konferencije. 

Izvanrednim sastankom predsjednika odbora za poslove Unije završene su aktivnosti koje su organizirane u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskoga predsjedanja Vijećem. Sudionici sastanka zahvalili su predsjedajućem Domagoju Ivanu Miloševiću na inicijativi i održavanju sastanka, kao i na sveukupnom doprinosu parlamentarne dimenzije hrvatskoga predsjedanja.

Više o parlamentarnoj dimenziji predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije na: https://parleu2020.sabor.hr/hr.