Odboru za obranu predstavljen Plan nabave Ministarstva obrane za 2021. godinu

Zagreb – Državni tajnik u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske Zdravko Jakop i načelnik Samostalnog sektora za postupke javne nabave Ivica Devčić predstavili su u srijedu članovima saborskog Odbora za obranu Plan nabave Ministarstva obrane za 2021. godinu s osvrtom na realizaciju Plana nabave u 2020. godini. - Cilj je zadržati razinu opremanja na stupnju koji će omogućiti redovito funkcioniranje sustava obrane u skladu sa svojom misijom u ovim kriznim vremenima, uvodno je istaknuo državni tajnik Jakop.  

Rečeno je kako je Planom nabave za 2020. godinu za materijalno zbrinjavanje bilo planirano nešto više od 2,5 milijardi kuna, a za ukupno 910 predmeta nabave, na temelju provedenih postupaka, sklopljeno je 878 ugovora pri čemu je realizacija Plana iznosila 96 posto. Za  2021. godinu osigurana sredstva za materijalno zbrinjavanje iznose 2,27 milijardi kuna. Također je istaknuto da Plan nabave za 2021. godinu sadrži 865 predmeta nabave u vrijednosti od oko 1,2  milijarde kuna, pri čemu se uključuju i višegodišnji ugovori u vrijednosti od oko 1,8 milijardi kuna, što predstavlja značajna sredstva koja će doprinijeti daljnjem razvoju obrambenih sposobnosti i jačanju Hrvatske vojske. U pogledu klasificiranih postupaka javne nabave, naglašeno je da petu godinu zaredom u Planu nabave Ministarstva obrane nema nabava po izuzeću od Zakona o javnoj nabavi.
  
Nadalje, istaknuto je kako je u ovoj godini Ministarstvo obrane potpisalo 38 ugovora i okvirnih sporazuma o nabavi vojne opreme za potrebe Oružanih snaga Republike Hrvatske s hrvatskim proizvođačima vojne opreme u ukupnoj vrijednosti od oko 284 milijuna kuna. Ti su ugovori namijenjeni su za nabavu odjeće, obuće, naoružanja, opreme, usluge remonta, prehranu i osiguranje pripadnika Hrvatske vojske. Od spomenutih ugovora 99 posto potpisano s hrvatskim tvrtkama, čime se izravno doprinosi razvoju hrvatskog gospodarstva, hrvatskoj obrambenoj industriji i konkurentnosti hrvatskih tvrtki na inozemnom tržištu, naglašeno je tijekom predstavljanja Plana nabave.