Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku održao radni sastanak s izaslanstvom Republike Koreje

Zagreb – Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku na čelu s potpredsjednikom Odbora Ivanom Ćelićem i članicama Ljubicom Lukačić i Željkom Josić održao je radni sastanak s predstavnicima Izborne komisije južnokorejske provincije Jeollabuk-do koje je predvodio Park Jong-berm.

Razgovaralo se o zakonskoj regulativi koja se odnosi na osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. U uvodnom dijelu sastanaka Ivan Ćelić istaknuo je kako je Hrvatska 2007. godine potpisala UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom. – Društvom jednakih mogućnosti izjednačavamo osobe s invaliditetom s ostatkom društva, rekao je Ćelić.

Korejsko izaslanstvo najviše je zanimalo kakav je sustav glasovanja za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. - Kada je biračko pravo u pitanju osobe s invaliditetom glasuju kao i svi drugi građani, a od 2012. godine biračko pravo imaju i osobe koje su lišene poslovne sposobnosti kazala je Ljubica Lukačić, te dodala kako je potrebno osobe s invaliditetom potaknuti da se uključe u politički i javni život.

Zastupnica Lukačić rekla je kako u Hrvatskoj nema posebnog pravnog propisa za osobe s invaliditetom već da one svoja prava crpe iz svakog zakona. Naglasila je kako osobe s invaliditetom ostvaruju svoja prava putem sustava socijalne skrbi kroz pravo na osobnu invalidninu te pravo na osobnog asistenta. Lukačić se posebno osvrnula na potrebu osiguravanja pristupačnosti osobama s invaliditetom svim objektima po principu jednakih mogućnosti kao osnovi za osiguranje svih ostalih prava, od obrazovanja do zapošljavanja i sudjelovanja u izborima.