Odbor za vanjsku politiku i Odbor za obranu održali sastanak s izaslanstvom Nacionalnog instituta za obranu Indonezije

Zagreb – Odbor za vanjsku politiku i Odbor za obranu Hrvatskog sabora održali zajednički sastanak sa izaslanstvom Nacionalnog instituta za obranu Indonezije (LEMHANNAS).
 
U uvodnom dijelu sastanka potvrđeni su vrlo dobri bilateralni odnosi dviju zemalja. Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac potvrdio je da se dobra suradnja dviju zemalja očituje u čestim susretima na različitim političkim razinama, a posebice je značajna parlamentarna suradnja različitih odbora te skupina prijateljstva, dodao je. 

Sugovornici su u nastavku razmijenili iskustva i mišljenja o različitim temama iz područja obrane i sigurnosti. Odgovarajući na pitanja članova Nacionalnog instituta za obranu Indonezije, predsjednik Odbora za obranu Tomislav Ivić istaknuo je ulogu Hrvatskog sabora u obrambenoj politici Republike Hrvatske. Sabor donosi Strategiju obrane Republike Hrvatske, odlučuje o financiranju obrambenog sustava i raspravlja o svim ključnim dokumentima iz područja obrane, konstatirao je Ivić. Bilo je riječi i o obrambenoj i sigurnosnoj politici Europske unije te o aktualnoj situaciji u Ukrajini, Siriji i Iraku.

Razgovaralo se i o hrvatskom članstvu u Europskoj uniji i NATO-u te o glavnim prioritetima i ciljevima hrvatske vanjske politike. Milorad Pupovac naglasio je da Hrvatska trenutačno nastoji kreirati svoj položaj unutar institucija Europske unije, radi na jačanju administrativnih kapaciteta te igra aktivnu ulogu u političkim procesima zemalja regije.

U nastavku se razgovaralo o potencijalima te modelima razvoja ekonomske suradnje dviju zemalja. Sugovornici su istaknuli ekonomske interese na području energetike, brodogradnje, izgradnje infrastrukture te farmaceutike. 

Hrvatski domaćin izaslanstvu Nacionalnog instituta za obranu Indonezije je Hrvatsko vojno učilište Petar Zrinski. Na rasporedu izaslanstva nalazi se niz sastanaka s resornim ministarstvom i drugim dužnosnicima iz područja obrane.
 

Autor: Služba za medije