Odbor za ravnopravnost spolova najavio pripremu strožeg zakonodavnog okvira protiv nasilja nad ženama

Zagreb - Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić i članica Odbora Grozdana Perić  održale su u povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, konferenciju za medije. 

Predsjednica Odbora Marija Selak Raspudić istaknula je kako je obiteljsko nasilje rak rana nasilja nad ženama i da je potrebno raditi na prevenciji te kako se već i isticanjem toga problema djeluje preventivno. Iznijela je najnovije statističke podatke te istaknula kako je, prema evidenciji MUP-a, u prvih osam mjeseci 2020. od 23 ubojstva osam počinjeno na štetu bliskih osoba. Evidentirano je 708 kaznenih djela tjelesne ozljede, 88 teških tjelesnih ozljeda te 1796 kaznenih djela prijetnje počinjenih na štetu bliskih osoba. Također je evidentirano 6523 prekršaja nasilja u obitelji, od toga 4116 žrtava ženskog spola i 2407 muškog te 1005 kaznenih djela nasija u obitelji, 849 počinjenih na štetu osoba ženskog spola.

Prema podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, prema Kaznenom zakonu za kazneno djelo nasilja u obitelji donesena je 281 odluka od kojih su 242 pravomoćne, a od toga je 248 osuđujućih odluka, od kojih 213 pravomoćno. Što se tiče teških tjelesnih ozljeda prema Kaznenom zakonu doneseno je 11 presuda, deset osuđujućih i jedna oslobađajuća. U najvećem broju slučajeva radi se o uvjetnim zatvorskim kaznama u rasponu od 6 do 12 mjeseci što pokazuje da je penalizacija vrlo blaga u smislu izrečenih kazni, naglašeno je na konferenciji za medije. 

U tom smislu, najavljeno je kako Odbor planira raditi na kreiranju strožega zakonodavnog okvira i na podizanju svijesti u društvu kroz edukaciju i prevenciju. Prema podacima Uprave za zatvorski sustav i probaciju sigurnosne mjere obaveznog psihosocijalnog tretmana tijekom 2019. u 54 predmeta od 59, odnosno 92 posto izrečeno je osobama muškog spola, dok ih je 5, odnosno 8 posto izrečeno osobama ženskog spola. Selak Raspudić je također najavila  kako će u srijedu u okviru slobodnih govora na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora, predstavnici više saborskih klubova govoriti o problemu nasilja nad ženama te izrazila nadu da će rad Odbora kroz zakonodavnu inicijativu pridonijeti donošenju kvalitetnijeg zakonskog okvira i prevenciji nasilja.

Članica Odbora Grozdana Perić naglasila je kako je, u odnosu na 2019. kada je ukupno bilo 10 739 slučajeva obiteljskog nasilja, u devet mjeseci ove godine bilo 6690, a za isto prošlogodišnje razdoblje 8117 što znači da se bilježi lagani pad broja takvih slučajeva. Napomenula je kako u Hrvatskoj postoji 19 skloništa za žrtve nasilja u obitelji, od čega ih se 17 sufinancira iz Državnog proračuna, no da ih u šest županija još uvijek nema te da se radi na tome da se i u njima osigura sustav podrške.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić, sudjelovala je u utorak i na komemoraciji u znak sjećanja na ubijene žene na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Tom je prigodom odala počast žrtvama i zapalila svijeće kod spomen ploče.

Zločin se dogodio prije 21 godinu, 22. rujna 1999. godine, kad je tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio svoju suprugu, njezinu odvjetnicu i sutkinju, a teško ranio zapisničarku suda. U spomen i sjećanje na žrtve tog zločina Hrvatski sabor je 2004. godine taj dan proglasio Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. U spomen na tragično ubojstvo triju žena svake se godine 22. rujna na mjestu zločina okupljaju predstavnici sudova i nadležnih institucija kako bi odali počast žrtvama.