Odbor za ravnopravnost spolova i Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sastali se s Odborom za prava žena i ravnopravnost spolova Europskoga parlamenta

Zagreb – Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli, uz članove Odbora Antu Babića, Nadicu Jelaš, Sonju König i Đurđicu Sumrak, te predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin, uz članove Odbora Veljka Kajtazija i Melitu Mulić, održali su tematski sastanak s izaslanstvom Odbora za prava žena i ravnopravnost spolova Europskog parlamenta, Líviom Járókom, potpredsjednicom Odbora, i Annom Záborskom, članicom Odbora. Tema sastanka bio je položaj žena Romkinja u današnjem društvu.

Lívia Járóka izvijestila je zastupnike Hrvatskoga sabora o skorom predstavljanju Godišnjeg izviješća okvira EU za Nacionalnu strategiju uključivanja Roma pred Europskim parlamentom, stoga su sada u fazi prikupljanja iskustava iz zemalja članica. Hrvatska ih je impresionirala napretkom postignutim na polju nacionalnih manjina i prava predviđenih Ustavom. Zanimalo ju je koje je lekcije Hrvatska naučila u posljednjih 10 godina i što će se promijeniti, iskustva članova saborskih odbora.

Veljko Kajtazi pohvalio je Strategiju smatrajući kako je uvela određena poboljšanja u svakodnevni život Roma, posebice na polju stanovanja, obrazovanja i zdravstva. Pomaka ima, ali ne u onoj količini koliko bismo mi to htjeli jer je i dalje najveći problem obrazovanje Roma, rekao je Kajtazi. Predstavivši trenutačnu situaciju romskog stanovništva u Hrvatskoj, kao poseban problem istaknuo je nedovoljno srednjoškolsko obrazovanje žena Romkinja.

Nura Ismailovski, vanjska članica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskoga sabora, članica Povjerenstva za ljudska prava Gradske skupštine grada Zagreba, predstavila je svoj zanimljiv i nadahnjujući životni put. Naglasila je važnost uključivanja pripadnika romske nacionalne manjine u društvo, čemu svjedoči činjenica kako trideset posto Roma završava osnovnu, deset posto srednju školu, dok je njihov broj na fakultetima i visokim školama doslovno zanemariv. Kao problem istaknula je slabe pokazatelje praćenja rezultata Nacionalne strategije jer se ne vodi evidencija o nacionalnoj pripadnosti pa dolazi do zlouporabe, a rezultati su okvirni i ne prikazuju pravo stanje stvari.

Nadica Jelaš predstavila je situaciju u međimurskoj županiji gdje živi najveći broj Roma u Hrvatskoj, posebno pohvalivši legalizaciju romskih naselja.
 

Autor: Služba za medije