Odbor za ratne veterane održao tematsku sjednicu o ulozi veteranskih centara u Republici Hrvatskoj

Šibenik, Sinj, Lipik – Odbor za ratne veterane Hrvatskoga sabora održao je u srijedu i četvrtak dvodnevnu tematsku sjednicu o ulozi veteranskih centara u Republici Hrvatskoj, s ciljem pružanja podrške hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji te civilnim žrtvama Domovinskog rata radi boljeg uključivanja u društvo i svakodnevni život.

Uz članove saborskog Odbora za ratne veterane, na tematskoj sjednici sudjelovali su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnatelj Doma hrvatskih veterana Lipik Josip Lucić, voditelj Veteranskog centra Šibenik Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, šibensko-kninski župan Marko Jelić, gradonačelnik Sinja i potpredsjednik Odbora za ratne veterane Miro Bulj, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gradonačelnik Trilja Ivan Bugarin, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, požeško-slavonska županica Antonija Jozić te savjetnik pučke pravobraniteljice Robert Adrić.

Sjednica je započela u Šibeniku gdje je predsjednik Odbora Josip Đakić u svom uvodnom obraćanju kazao kako se „svakodnevno susrećemo s problemima braniteljske populacije koja stari te im je potrebna zdravstvena, egzistencijalna, socijalna i psihološka pomoć i skrb“. Kako bi se hrvatskim braniteljima po tim pitanjima pomoglo, otvaraju se veteranski centri kao ustanove socijalno-rehabilitacijskog karaktera i sveobuhvatne skrbi na jednom mjestu, kazao je Đakić i dodao kako su takvi projekti velik i pozitivan iskorak kojim se ukazuje na poštovanje i uvažavanje branitelja. Nadalje je podsjetio kako se projekt uspostave veteranskih centara sufinancira iz europskih fondova u iznosu od 85 posto, a ostatak sredstvima iz državnog proračuna. 

Ministar Medved naglasio je kako je uspostava veteranskih centara jedan od najvažnijih strateških projekata za poboljšanje kvalitete življenja braniteljsko-stradalničke populacije, podsjetivši na korisna iskustva iz pilot-projekta uspostave Doma hrvatskih veterana u Lipiku. Prezentirao je cjelokupni projekt uspostave veteranskih centara u Republici Hrvatskoj te najavio novi Zakon o uspostavljanju ustanova za trajni boravak hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu koji su u potrebi, a za koje je nužno osigurati takav oblik potpore. Ministar Medved očekuje da bi se zakon u saborsku proceduru mogao poslati i potvrditi do kraja godine. U međuvremenu se radi na pronalaženju lokacija za ustanove, analizi stanja po županijama i definiranju potreba branitelja za trajnim boravkom.

Članovi Odbora za ratne veterane zajedno sa ministrom Medvedom obišli su Veteranski centar Šibenik u koji je uloženo gotovo 84 milijuna kuna, od čega 76,2 milijuna za izgradnju i  7,7 milijuna za opremanje. Veteranski centar Šibenik ima 142 ležaja, a brojne sadržaje i usluge moći će koristiti više od 2500 korisnika. Financiran je sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ Smješten u bivšoj vojarni Bribirskih knezova, jedan je od četiri takva objekta koji se u Hrvatskoj grade za potrebe hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata. 

Ministar Medved informirao je članove Odbora kako se uskoro otvara i veteranski centar u Sinju, a potom i u Daruvaru i Petrinji, za što je osigurano ukupno 339 milijuna kuna, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sva četiri centra s ukupno 620 ležaja moći će godišnje primiti više od 12 tisuća korisnika višednevnih ili dnevnih programa.

Izrazivši zadovoljstvo na održavanju tematske sjednicu dan uoči obilježavanja 31. obljetnice Rujanskog rata i sjećanja na obranu grada i šibenskog kraja, voditelj i domaćin Veteranskog centra Šibenik Goran Pauk naveo je da je centar počeo raditi 7. lipnja te da je do sada primio 230 korisnika. Planiran je dolazak još njih 70-tak korisnika kojima se  pristupa individualno uz stručni tim kojeg čine sociolozi, psiholozi, kineziolozi, terapeuti, radni terapeuti, medicinske sestre i njegovateljice. 

Tematska sjednica saborskog Odbora za ratne nastavljena je u srijedu poslijepodne obilaskom Veteranskog centra u Sinju, drugim izgrađenim centrom koji uskoro počinje s radom. Članove Odbora kroz centar je provela voditeljica projekta Uspostave veteranskih centara u Republici Hrvatskoj Tamara Marić. – Ukupna vrijednost izgradnje iznosi 56,3 milijuna kuna, centar raspolože sa 130 ležaja, a brojne sadržaje i usluge moći će koristiti više od 2500 korisnika godišnje, istaknula je Marić te dodala kako će opremanje centra biti dovršeno do kraja godine, a u međuvremenu će se provesti natječaj za zapošljavanje djelatnika centra. Nakon toga bi i sinjski veteranski centar bio spreman za prijem svojih prvih korisnika. – Sinjski veteranski centar nalazi se na prostoru bivše vojarne, a svojim izgledom neodoljivo podsjeća upravo na vojne objekte te se savršeno uklapa u tu lokaciju, na kojoj se nalaze i sportski tereni te poljoprivredno zemljište s mogućnošću provedbe radne terapije, istaknula je Tamara Marić.
Gradonačelnik Sinja i saborski zastupnik Miro Bulj kazao je kako je riječ o važnom projektu za Sinj i cijelu Cetinsku krajinu, a posebno za hrvatske branitelje i njihove obitelji, ali i gospodarstvenike.

Tematska sjednica Odbora za ratne veterane nastavljena je u četvrtak u Domu hrvatskih veterana u Lipiku. Nakon obilaska Doma, predsjednik Odbora Đakić podsjetio je nazočne kako je ovaj nacionalni pilot projekt Ministarstva hrvatskih branitelja u protekle tri godine pokazao svoju kvalitetu, ali i potencijale za njegov razvoj i unaprjeđenje. – Program i pilot projekt u Lipiku pokazali su se vrlo pozitivnima i prepoznatljivim među braniteljskom populacijom, kazao je Đakić i dodao kako o tome svjedoče povratne reakcije korisnika koje potvrđuju da je ovakav oblik skrbi upravo ono što im je potrebno. 

Ravnatelj Doma hrvatskih veterana Josip Lucić objasnio je kako je opći cilj Doma hrvatskih veterana očuvati stečevinu i ublažiti negativne posljedice Domovinskog rata te da je primjer jačanja sustava skrbi i podizanje kvalitete života braniteljske i stradalničke populacije. Ustanova pruža uslugu smještaja ili boravka, a program smještaja podrazumijeva korištenje usluga 24 sata dnevno u trajanju do 20 dana.

Članovi Odbora za ratne veterane zaključno su obišli Državnu ergelu Lipik, razgledavši  lipicance koji su tijekom Domovinskog rata također doživjeli tragičnu sudbinu.