Odbor za poljoprivredu raspravljao o suradnji primarnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivačkog sektora

Zagreb - Na tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu  održanoj u četvrtak provedena je rasprava o „Perspektivi uzgoja i prerade rajčice u Istri, s osvrtom na suradnju prehrambene industrije s poljoprivrednicima“.

- Budućnost malih i srednjih OPG-ova koji se bave proizvodnjom istarske rajčice nalazi se pred velikim izazovom zbog zatvaranja Podravkine tvornice za preradu rajčice u Umagu, uvodno je istaknuo inicijator održavanja sjednice Marin Lerotić i dodao kako je zbog očuvanja proizvodnje istarske rajčice, istarskim proizvođačima potrebno garantirati sigurnost otkupa.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir rekla je kako su članovi Odbora o toj temi razgovarali s Upravom Podravke prilikom pripreme ove sjednice kada su obišli proizvodne pogone te tvrtke. - Dobili smo uvjerenja kako će Podravka nastaviti otkup rajčice od istarskih proizvođača, te da zbog značajnog povećanja kapaciteta u novom pogonu za preradu rajčice, Podravka d.d. traži kooperante za proizvodnju na području cijele Republike Hrvatske, rekla je Petir i dodala kako su uz rajčicu, istaknute velike potrebe i za drugim povrtnim kulturama. Članovi Odbora posjetili su gradilište novog logističko-distributivnog centra u Koprivnici i pogona za preradu rajčice u Varaždinu, kapaciteta 42.000 tona po sezoni prerade, što je 3 do 4 puta više u odnosu na kapacitet postojećeg postrojenja u Umagu. 

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede izvijestio je kako su površine za intenzivnu proizvodnju rajčice u Republici Hrvatskoj od 2013. do 2020. iznosile prosječno 400 ha, a proizvedene količine rajčice iznosile su 26.136 tona, uz prosječan prinos od 67 ha. - Iako je ukupna vanjskotrgovinska razmjena rajčice negativna, kod pojedinih prerađenih proizvoda poput kečapa i suhe rajčice bilježi se pozitivna vanjskotrgovinska bilanca, kazao je Tušek.

Ines Dundović iz Hrvatske poljoprivredne komore istaknula je kako kooperanti ostvaruju nisku otkupnu cijenu za svoje proizvode i dodala kako je proširivanje proizvodnje, pa time i jačanje konkurentnosti kooperanata, ograničeno visokim ulaganjima u zaštićene objekte (staklenici, plastenici). Upozorila je i na problem nemogućnosti ostvarivanja prava na proizvodno vezanu potporu u slučajevima prerade sirovine na vlastitom gospodarstvu ili vlastitom proizvodnom objektu.

Vlado Čondić Galiničić, predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK, ocijenio je poslovnu odluku Podravke o izgradnji novog pogona, koja će imati veći kapacitet za preradu rajčice dobrom, i rekao kako žurno treba pristupiti izgradnji otkupne stanice u Istri ili osigurati prijevoz ubrane rajčice na dnevnoj bazi do mjesta prerade u Varaždinu. Kao predstavnik prerađivača ukazao je na dobre odnose s primarnim proizvođačima i poslovnu praksu sklapanja višegodišnjih ugovora o suradnji, u kojima se otkupna cijena dogovorno kreira u trenutku prodaje sirovine.
Sudionici sastanka usuglasili su se kako je poljoprivrednim proizvođačima i kooperantima potrebno osigurati jasna i sigurna jamstva za otkup njihovih proizvoda, a sve s ciljem kako bi se povećao obim proizvodnje, te time  podigao stupanj samodostatnosti u proizvodnji povrtlarskih kultura. 

U raspravi koja je uslijedila, sudjelovali su i Josip Đakić, Stipan Šašlin i Sanja Radolović.