Odbor za parlamentarnu suradnju i odnose s javnošću Skupštine Zapadnoeuropske unije posjetio Hrvatski sabor

Zagreb - Odbor za parlamentarnu suradnju i odnose s javnošću Skupštine Zapadnoeuropske unije u radnom je posjetu Hrvatskom saboru. Riječi dobrodošlice gostima je uputio potpredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Rekao je da Hrvatska želi pridonijeti sigurnosti Europe i ovog dijela svijeta, svjesna zajedničke odgovornosti svih u odupiranju najvećem zlu današnjice – terorizmu. Naglasio je da Hrvatska djeluje u smjeru stabilnosti i mira, kako na planu svoje regionalne politike, tako i unutarnjim zakonodavstvom, gdje je pitanja zaštite nacionalnih manjina uredila na najbolji mogući način i cijeneći europske standarde, što je doprinos stabilnosti Hrvatske, ali i doprinos stvaranju sigurnosti u  ovom dijelu Europe. 

Voditelj izaslanstva Milos Budin rekao je da je Hrvatska korak pred pristupom Europskoj uniji, izrazivši uvjerenje da će 2. listopada Hrvatska dobiti pozitivan odgovor Odbora za praćenje suradnje RH s Haaškim sudom i da će pregovori moći početi. Istaknuo je da se svojim statusom pridružene članice Zapadnoeuropske unije Hrvatska još više približila europskim integracijama, te je čestitao na svemu što je dosad učinila na postizanju političke stabilnosti koja je značajna za čitavu regiju. Parlamentarna skupština Zapadnoeuropske unije, naglasio je,  bavi se obrambenom i sigurnosnom politikom u Europi. To je jedini parlament koji može provoditi nadzor parlamentarnih politika. Budućnost Zapadnoeuropske unije ovisi o budućnosti Europske unije i njenog Ustava. Za sada Zapadnoeuropska unija nastavlja obavljati svoje zadaće u okviru suradnje s parlamentima. Jozo Radoš i Velimir Pleša, članovi Izaslanstva Hrvatskog sabora u Skupštini Zapadnoeuropske unije, istaknuli su da Hrvatska želi dati svoj doprinos europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici i europskom sigurnosnom identitetu. 

Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica naglasio je da je članstvo u Europskoj uniji hrvatski vanjskopolitički prioritet, a ekonomska konkurentnost i politička stabilnost dva osnovna unutarnja cilja. Hrvatska je prošla više od polovice puta na usklađivanju nacionalnog zakonodavstva s europskim. Do sada je izmijenjeno ili doneseno novih dvjestotinjak zakona. Osvrnuo se na Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom rekavši da sve parlamentarne stranke podržavaju njegovo izvršavanje, kao i svaki potez hrvatske Vlade u sklopu Akcijskog plana. Zaključio je kako je interes Hrvatske politički i ekonomski stabilno susjedstvo, a da Hrvatska može biti korisna ukupnoj politici EU na prostoru jugoistočne Europe u procesu približavanja zemalja tog prostora europskim vrijednostima i, konačno,  samom članstvu u Europskoj uniji.

Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju dr.sc. Milorad Pupovac naglasio je da je početak pregovora Europske unije s Hrvatskom i Turskom posebno značajan za Europu i za sređivanje prilika u  jugoistočnoj Europi. Posebno je važno otklanjanje ratnog naslijeđa na ovim prostorima, koje se može prevladati jačanjem svih vidova regionalne suradnje država.  

Milos Budin zaključio je da su temeljni ciljevi EU stabilnost i sigurnost, pri čemu veliku važnost ima međunarodna suradnja, posebice regionalna parlamentarna suradnja, koja je na ovim prostorima od temeljne važnosti i za sam proces europskih integracija. 

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ivan Jarnjak te član toga Odbora i voditelj saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a dr. sc. Krešimir Ćosić goste su upoznali s djelokrugom i aktivnostima tih saborskih tijela te naglasili da je pridruživanje Europskoj uniji i NATO- savezu strateški cilj Hrvatske te da uvjete za njihovo članstvo ispunjava ponajprije u interesu svojih građana, ali očekuje da će ispunjavanje tih uvjeta biti prepoznato i rezultirati očekivanim početkom pregovora.