Odbor za gospodarstvo održao tematsku sjednicu o Izvješću o poslovanju Agrokora

Zagreb – Saborski Odbor za gospodarstvo održao je u četvrtak tematsku sjednicu na kojoj se raspravljalo o Izvješću potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić i izvanrednog povjerenika Vlade Republike Hrvatske Ante Ramljaka o poslovanju Agrokora.

Uz predsjednika Odbora Darinka Kosora sjednici su prisustvovali članovi Odbora iz redova zastupnika, vanjski članovi kao i ostali saborski zastupnici na čija su pitanja odgovarali Martina Dalić i Ante Ramljak.

U uvodnom dijelu predsjednik Odbora Kosor je rekao da je sjednica sazvana kako bi saborski zastupnici i hrvatska javnost dobili informacije o koncernu Agrokor i svim aktualnostima vezanima uz Agrokor.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić govorila je o tijeku primjene Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak dao je kronološki detaljan pregled zbivanja oko Agrokora i njegovog angažmana u procesu koji provodi izvanredna uprava s njim na čelu. Ramljak je posebno govorio o predstojećim koracima u postizanju nagodbe u zakonskom roku i sklapanju sporazuma o nagodbi s vjerovnicima.

U nastavku rada sjednice članovi Odbora za zakonodavstvo i drugi saborski zastupnici postavljajući pitanja Martini Dalić i Anti Ramljaku pokazali su poseban interes za poslovanje koncerna Agrokor i svih tvrtki u grupaciji, kako u Hrvatskoj, tako i u državama okruženja, dospjele obveze i kredite, očuvanje radnih mjesta, namirivanje dobavljača, restrukturiranje, angažman savjetničkog tima izvanrednog povjerenika Ramljaka, zakonske rokove za rad izvanredne uprave, sklapanje nagodbe, ulogu stranih investicijskih fondova i banaka, buduće vlasnike koncerna te sve ostale relevantne teme od posebnog značaja za daljnje poslovanje Agrokora.

Odgovarajući na brojna pitanja Dalić i Ramljak više su puta naglasili kako je glavni cilj postupka koji se vodi uspješno okončanje rada izvanredne uprave Agrokora postizanjem nagodbe. Rečeno je kako se donošenjem Zakona o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku štitio nacionalni interes, omogućilo upravljanje krizom i time izbjegla ekonomska katastrofa.

Zastupnici su, među ostalim, dobili odgovore na pitanja o tome odakle se plaća rad izvanredne uprave, tko je radio na pisanju tzv. Lex Agrokoru, detaljno je pojašnjen postupak pregovora o nagodbi, način odabira konzultanata za restrukturiranje, a rasprava je zaključena dogovorom o redovitom održavanju ovakvih sastanaka kako bi saborski zastupnici neposredno dobili informacije o radu i postupcima izvanredne uprave Agrokora.

Autor: Služba za medije