Odbor za europske poslove raspravljao o digitalnim potvrdama EU-a o COVID-u

Zagreb - Odbor za europske poslove je u utorak, s 11 glasova „za“ i jednim glasom „suzdržan“, prihvatio Stajalište Republike Hrvatske o digitalnim potvrdama EU-a o COVID-u, ranije poznatima kao digitalnim zelenim potvrdama.

Stajalište obuhvaća dva prijedloga uredbi čiji je cilj osobama koje su cijepljene, preboljele COVID ili imaju negativan test na koronavirus omogućiti slobodno kretanje unutar Europske unije.

Stajalište Republike Hrvatske predstavila je državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras rekavši kako će digitalne potvrde biti besplatne, sigurne i svima dostupne, ujedno poštujući obvezu zaštite osobnih podataka. Nositeljima takvih potvrda bit će omogućeno slobodno kretanje unutar Europske unije, osim u slučaju da su dodatna ograničenja nužna i razmjerna, radi zaštite javnog zdravlja. Državna tajnica je istaknula da je Hrvatska među prvim državama članicama Europske unije koje su testirale svoje tehničko rješenje za primjenu digitalnih potvrda, a koje je povezano s nadogradnjom sustava za granicu.

Izvijestila je da bi digitalne potvrde trebale biti u primjeni u EU-u od 1. srpnja 2021. no da ih Hrvatska namjerava početi koristiti već od 1. lipnja. Digitalne potvrde građani će moći ishoditi u elektroničkom obliku, preko sustava e-Građani, ili u papirnatom obliku u poslovnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Digitalne potvrde EU-a o COVID-u, koje ne zamjenjuju putne isprave, već ih nadopunjuju, izdavat će se na određene rokove, o čijem se trajanju još razgovara, ovisno o vrsti potvrde – potvrde o cijepljenju i preboljenju trebale bi trajati 180 dana, dok bi potvrde izdane na osnovi negativnog testa trajale 48 ili 72 sata. 

Članice i članovi Odbora za europske poslove su u raspravi izrazili zadovoljstvo dogovorom postignutim na razini EU-a u rekordnom roku, posebno istaknuvši važnost potvrda za uspješnost nadolazeće turističke sezone i gospodarski oporavak. Zastupnike je zanimalo na koji će se način osigurati zaštita osobnih podataka nositelja digitalnih potvrda i spriječiti diskriminacija građana, kako će se tretirati građani trećih zemalja, od kojih su neke za Hrvatsku važna emitivna turistička tržišta, te hoće li Hrvatska koristiti digitalne potvrde i za nacionalne svrhe.

Državna tajnica Gras rekla je da će potvrde sadržavati samo nužne osobne podatke, te da one ni u kojem slučaju ne predstavljaju prisilu na cijepljenje. Status državljana trećih zemalja rješavat će se kroz delegirane akte, no Hrvatskoj je svakako u interesu da se pronađe način, ako je potrebno i na bilateralnoj razini, za međusobno priznavanje isprava koje dokazuju COVID status putnika. Potvrdila je da Hrvatska planira koristiti digitalne potvrde EU-a o COVID-u za nacionalne svrhe, a što je mogućnost predviđena samim prijedlozima uredbi.

Predsjednik Odbora Domagoj Hajduković istaknuo je da su o Stajalištu Republike Hrvatske prethodno raspravljali Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije, te da prihvaćanjem Stajališta Odbor za europske poslove zaključuje parlamentarnu proceduru. Izrazio je zadovoljstvo što su zastupnici imali priliku raspravljati o ovom Stajalištu prije stupanja na snagu obuhvaćenih uredbi, čime su Odbor za europske poslove i Sabor u cjelini pokazali spremnost na brzu reakciju kada je riječ o hrvatskim interesima na razini Europske unije.