Obraćanje predsjednika Sabora Jandrokovića u povodu Dana međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Zagreb – Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, otvorivši 21. sjednicu Hrvatskoga sabora, osvrnuo se na današnji spomendan - 15. siječnja, kada se obilježava Dan međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. 

Tom prigodom predsjednik Jandroković je kazao:

„Poštovane zastupnice i zastupnici, osvrnuo bih se na današnji datum - 15. siječnja. Spomendan je to kada obilježavamo Dan međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. 

Prisjetimo se, tog je datuma 1992. godine svih dvanaest država članica tadašnje Europske zajednice priznalo Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu. 

Tomu su prethodile povijesne nacionalne odluke i događaji: konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora, donošenje Ustava Republike Hrvatske, referendum o državnoj samostalnosti, Ustavna odluka o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske, Deklaracija o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, Odluka o raskidanju državnopravnih veza Republike Hrvatske sa SFRJ. Isto tako, prisjećamo se svih država koje su nas priznale prije tog datuma.

Među prvima su to učinile one koje ni same još nisu bile međunarodno priznate: Slovenija, Litva, Ukrajina i Latvija. 

A zatim nas je krajem prosinca 1991. godine priznao Island, pa Njemačka, Estonija, te Sveta Stolica, kojoj smo posebno zahvalni, i San Marino.
Važno je uvijek imati na umu kako su 15. siječnja 1992. hrvatski građani dočekali u jeku velikosrpske agresije.  Baš je zato slanje tako važnog političkog signala Europske zajednice bio trenutak od presudne važnosti. 

Utabao je, među ostalim, i put našem članstvu u Organizaciji Ujedinjenih naroda u svibnju iste godine. No, učinio je i mnogo više od toga. Ta je koordinirana europska poruka sa sobom donijela i snažnu dodatnu motivaciju u nastavku naše pravedne borbe za slobodu.

Poštovane kolegice i kolege, posebnu povijesnu važnost nosi i 15. siječnja 1998. godine, dan kada je dovršen proces povratka okupiranih područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske. Izniman je to uspjeh i za Hrvatsku i za UN. I zato se s ponosom možemo osvrnuti na naša postignuća: od međunarodnog priznanja do veličanstvene pobjede u Domovinskom ratu, mirne reintegracije Podunavlja, ulaska u NATO-u i Europsku uniju, konačnog spajanja hrvatskog teritorija Pelješkim mostom do ulaska u schengenski prostor i eurozonu.

Pri tom, i mi i budući naraštaji uvijek moramo biti  svjesni čija je vizija i čija žrtva u njihovim temeljima. 

Upravo nas datumi poput današnjeg na poseban način podsjećaju na trajnu zahvalnost koju smo dužni iskazivati i svim hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu, kao i našim prethodnicima u Hrvatskom saboru.

Ono što je osobito važno: svi ti naši dosezi, bez imalo dvojbe, čine nas znatno otpornijima na buduće izazove. Siguran sam da ćemo i na njih znati spremno, odlučno i uspješno odgovoriti. Hrvatska to zna i može.

Čestitam vam svima Dan međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja!“.