Nikolina Baradić sudjelovala na sastanku Glavnog odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost Parlamentarne skupštine SEECP-a

Zagreb - U subotu je videokonferencijskim putem održan sastanak Glavnog odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), tijekom turskog predsjedanja (CiO). 

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Ankare, Atene, Ljubljane, Prištine, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Tirane, Zagreba, Ministarstva obrazovanja, znanosti, tehnologije i inovacija Republike Kosova, Regionalnog savjeta za suradnju (RCC) i Regionalnog tajništva za parlamentarnu suradnju (RSPC SEE). Ispred Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini SEECP-a na sastanku je sudjelovala članica Izaslanstva Nikolina Baradić.

Tema sastanka bila je „Izazovi COVID-19 u obrazovnom sektoru i put naprijed prema post-COVID-19 obrazovanju u Jugoistočnoj Europi“. Nakon uvodnih riječi Antona Qunia, predsjedatelja Glavnog odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost Parlamentarne skupštine SEECP-a, sudionicima sastanka se obratio i Dukagjin Pupovci, zamjenik ministra obrazovanja, znanosti, tehnologije i inovacija Republike Kosova, koji je izložio iskustva Prištine u funkcioniranju sustava obrazovanja tijekom pandemije te iznio planove za budućnost.

U raspravi, koja je uslijedila nakon uvodnih izlaganja, osim o temi izazova COVID-19 pandemije u obrazovnom sektoru i post-COVID-19 obrazovanja razgovaralo se i o gospodarskim izazovima i mogućnostima u zemljama jugoistoka Europe nakon COVID-19 pandemije. 

Umut Ergezer, viši savjetnik za ekonomsku politiku u Vijeću za regionalnu suradnju (RCC) i koordinator za Strategiju 2030 Jugoistočne Europe održao je prezentaciju „Prema inkluzivnom kvalitetnom obrazovanju i društvenom razvoju u Jugoistočnoj Europi i ulozi parlamenata“. 

Predsjedavatelj Glavnog odbora za socijalni razvoj, obrazovanje, istraživanje i znanost Parlamentarne skupštine SEECP-a predstavio je tekst Izviješća i Rezolucije i ustvrdio da će se, u nedostatku kvoruma na Glavnom odboru, o spomenutim dokumentima izjašnjavati sudionici sjednice Stalnog odbora PS SEECP, predviđenom za 14. lipnja 2021. u organizaciji Ankare te zatvorio sastanak.