Neven Mimica u Saboru predstavio Program rada Europske komisije za 2015. pod motom "Novi početak"

Zagreb - Programom rada Europske komisije za 2015. godinu, koji je u Saboru u petak prijepodne predstavio povjerenik Komisije za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica, Komisija upućuje na zaokret u načinu funkcioniranja Europske unije. 

Kako građani od Europske unije očekuju da da ključni doprinos u pogledu velikih gospodarskih i socijalnih izazova te da se ne upliće u područja u kojima države članice imaju više mogućnosti za djelovanje, taj novi pristup trebao bi se primjenjivati na buduće inicijative Komisije, ali i na prijedloge koji se već razmatraju te na postojeći zakonodavni korpus. 

- Programom, predstavljenim pod ambicioznim motom "Novi početak", nova Komisija pod vodstvom predsjednika Jean-Claudea Junckera preuzela je mandat s obvezom da poduzme niz žurnih koraka u borbi s trenutačnim glavnim gospodarskim i socijalnim izazovima u Europi, naglasio je Mimica. 

U programu je istaknuto 10 prioriteta i tek 23 inicijative, za razliku od prijašnjeg prosjeka godišnjih inicijativa od oko 130. – Na samom su vrhu prioriteta porast zapošljavanja, rasta i ulaganja, istaknuo je Mimica. 

Podsjetimo da je 26. studenoga 2014. donesen Plan ulaganja za Europu koji namjerava potaknuti javna i privatna ulaganja u gospodarstvu, i to u iznosu od najmanje 315 milijarde eura u iduće tri godine. - Predložene su i prateće mjere poput osnivanja fonda za strateška ulaganja, promicanje suradnje s nacionalnim bankama te poboljšanje pristupa financiranju za mala i srednja poduzeća. Komisija će predstaviti i nekoliko prijedloga za daljnje poboljšanje poslovnog okruženja te za uklanjanje prepreka ulaganjima. Smatram da moramo zajednički ostvariti njihov puni potencijal te se nadam da će ovaj paket mjera imati učinka i u Hrvatskoj, istaknuo je Mimica. 

Jedan od sljedećih koraka Komisije bit će i stvaranje unije tržišta kapitala, inicijativa koja će biti poduzeta u nekoliko faza na temelju rezultata široke javne rasprave. Nezadovoljna brojkom od 5 milijuna mladih nezaposlenih u Europi, Komisija predlaže značajno povećanje predfinanciranja: umjesto dosadašnjih 38 milijuna, Komisija predlaže 1 milijardu eura, nadajući se da će time oko 650.000 mladih moći brzo dobiti potrebnu podrušku. 

Istovremeno, Komisija će ustrajati na istraživanju, obrazovanju i stjecanju vještina te općenito većoj mobilnosti radne snage.
Među ostalim ključnim elementima rada Komisije nalaze se i mjere za razvoj dinamičnoga jedinstvenog digitalnog tržišta, čiji se potencijalni dobici za gospodarstvo procjenjuju i do 250 milijarde eura. Cilj je i stvaranje Europske energetske unije radi integracije nacionalnih energetskih tržišta, povećanja energetske učinkovitosti, smanjenja potražnje za energijom, smanjenja emisija ugljičnog dioksida i promicanja "zelenih" tehnologija.

Komisija će se 2015. zalagati i za učinkovito djelovanje u pogledu poreznih prijevara i utaje poreza, jačanje ekonomske i monetarne unije i njezina ekonomskog upravljanja, jačanje tržišta kapitala te za razvoj holističkoga pristupa upravljanju migracijama iz trećih zemalja. 
Zbog iznimnog broja kriza, sukoba i nemira u susjedstvu te niza terorističkih prijetnji Komisija želi poduzeti sve kako bi se europski građani osjećali sigurnima i zaštićenima. 

– Stoga je jačanje sigurnosti na granicama ključni prioritet, a Komisija će predložiti i novi plan migracija. Njegova je namjera osigurati bolje upravljanje migracijskim tokovima boljom suradnjom s trećim zemljama, veću solidarnost među državama članicama te učinkovitost u borbi protiv krijumčarenja ljudima, rekao je Mimica.


Među prioritetima Komisije ostaju promicanje mira i sigurnosti unutar granica Europske unije i izvan njih,  snažna i učinkovita zajednička vanjska i sigurnosna politika, jačanje vanjskih gospodarskih odnosa (m.o. pregovori s SAD-om o partnerstvu za transatlanstsku trgovinu i ulaganja), promicanje ljudskih prava, ravnopravnosti spolova i osnaživanje položaja žena. Predviđen je i nastavak tekućih pregovora o proširenju, iako daljnjeg proširenja u sljedećih pet godina najizglednije neće biti, s tim da će Komisija uskoro pokrenuti i široku reviziju europske politike susjedstva, naglasio je Mimica.

U pogledu razvojne politike, za koju je u Komisiji nadležan Mimica, ona će ove godine biti u znaku pokretanja Europske godine za razvoj, kojom se želi skrenuti pozornost javnosti na pitanja održivog razvoja i kontinuirane borbe sa siromaštvom u svijetu.

Zaključivši predstavljanje Programa ključnom porukom da 2015. godina mora biti godina rezultata i provedbe kako na europskoj tako i na nacionalnoj razini, Mimica je izrazio nadu da će saborska rasprava pridonijeti utvrđivanju ključnih prioriteta za Hrvatsku te što kvalitetnijoj pripremi Radnog programa za razmatranje stajališta Hrvatske za 2015. godinu.
  
 
 

Autor: Služba za medije