Neven Mimica primio u službeni posjet mađarskog veleposlanika Gábora Ivána

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u službeni posjet veleposlanika Republike Mađarske Gábora Ivána.

U razgovoru je izražen obostrani optimizam da hrvatski pregovori za članstvo u Europskoj uniji mogu biti završeni do kraja lipnja ove godine, a mađarski veleposlanik istaknuo je snažnu potporu Mađarske Hrvatskoj da pregovori budu zaključeni za vrijeme mađarskog predsjedanja Europskom unijom.

Mađarska, koja je preuzela šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom 1. siječnja 2011., kao jedan od prioriteta svoga predsjedanja navela je aktivno podržavanje procesa daljnjeg proširenja Europske unije, osobito pristupanje Republike Hrvatske koja je u finalnoj fazi pristupnih pregovora. Za zaključenje hrvatskih pregovora od izuzetne je važnosti zatvaranje pregovora u poglavlju 23. Pravosuđe i temeljna prava i u poglavlju 8. Tržišno natjecanje. Sugovornici su uvjerenja da Hrvatska može završiti pregovore u tim poglavljima do kraja lipnja, a što podrazumijeva ispunjavanje svih mjerila za njihovo zatvaranje, o čemu će Europska komisija izvijestiti zemlje članice. Mjerila za zatvaranje poglavlja 8. vezana su za program restrukturiranja brodogradnje i davanje pozitivnog mišljenja Europske komisije o planu restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta, a mjerila za zatvaranje poglavlja 23. uključuju među inima uspješno provođenje antikorupcijske borbe gdje je od izrazite važnosti stvaranje ukupne antikorupcijske klime u zemlji.

Potpredsjednik Mimica rekao je da proces europskih integracija i približavanja Hrvatske Europskoj uniji traje deset godina, vodile su ga tri vlade, ali pod neupitnim nacionalnim konsenzusom svih parlamentarnih stranaka i uspješnim dijalogom parlamenta i vlade, što dokazuje da se radi o zajedničkom procesu. On uključuje proces reformi, pregovaranja i komunikaciju Europe građanima kao tri povezane strukturne cjeline pregovora koje Hrvatska privodi uspješnom završetku.

Razgovaralo se o onome što slijedi nakon završetka pregovora, o potpisivanju Pristupnog ugovora, referendumu hrvatskih građana te procesu ratifikacije Pristupnog ugovora u zemljama članicama Europske unije, što bi ukupno moglo potrajati oko godinu do godinu i pol od završetka pregovora.

Autor: Služba za odnose s javnošću