Neven Mimica primio izaslanstvo Zajedničkog odbora za europske poslove rumunjskog parlamenta

Zagreb - Potpredsjednik Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Hrvatskoga sabora Neven Mimica s članovima Odbora primio je u radni posjet Zajednički odbor za europske poslove parlamenta Republike Rumunjske. 

Potpredsjednik Mimica naglasio je da dva parlamenta i srodna odbora odlično surađuju, a međusobno razumijevanje za razvojne prioritete daje odličan prostor za nastavak suradnje. Govoreći o putu Hrvatske u Europsku uniju istaknuo je da je među članicama Unije postignuta visoka razina političkog suglasja da Hrvatska postane 28. članica EU. To Hrvatsku još jače obvezuje da u što skorijem roku završi pregovore, reformske zahvate i predoči čitav proces svojim građanima. "Naš ukupni kapacitet je takav da možemo do kraja godine zatvoriti većinu preostalih pregovaračkih poglavlja", istaknuo je Mimica. Očekuje da bi Hrvatska do kraja mađarskog polugodišnjeg predsjedanja Unijom, koje započinje 1. siječnja 2011. godine, mogla potpisati Pristupni ugovor. Zamolio je rumunjske kolege za njegovu brzu ratifikaciju kako bi Hrvatska 2012. godine mogla ući u punopravno članstvo Europske unije. Govoreći o ulozi Sabora u pristupnom procesu, Neven Mimica je rekao da je u parlamentu o pitanju EU uspostavljen politički konsenzus među svim strankama još 2004. godine, što je bilo od značenja i za izvršavanje opsežnog posla usklađivanja zakonodavstva, koji je pri samom kraju. 

Rumunjsko izaslanstvo izrazilo je punu potporu što bržem zaključenju hrvatskih pristupnih pregovora, kao i ratifikaciji Pristupnog ugovora Hrvatske s EU. Govoreći o procesu daljnjeg europskog proširenja, istaknuto je da Europa nije potpuna bez zemalja Zapadnog Balkana, dodajući da je za stabilizaciju čitavog područja od iznimne važnosti da se taj proces ne zaustavi. Rumunjske institucije spremne su surađivati s hrvatskima na glavnim preostalim pitanjima koja su bitna za zaključivanje hrvatskih pregovora i zadovoljavanje političkih kriterija, posebice na pitanjima koja zadiru u reformu pravosuđa, manjinska prava i borbu protiv korupcije. Potpora javnosti za ulazak u EU u Rumunjskoj je bila vrlo visoka, čak do 90 posto. I Rumunjska je najprije uspostavila politički konsenzus za pristupanje EU koji je potom postao opći društveni konsenzus. 

Govoreći o reformi pravosuđa, potpredsjednik Mimica istaknuo je da je uređenje pravosuđa najviše pitanje političke volje i odluke da se stvari u pravosuđu urede, a ujedno se time udovoljava političkim kriterijima. Što se tiče nacionalnih manjina, Mimica je rekao da je to važno pitanje uređeno u Hrvatskoj po najvišim standardima, a da nacionalne manjine predstavljaju most u stabiliziranju odnosa u cijeloj regiji. Obostrano je izraženo mišljenje da ne treba postavljati dodatne političke prepreke daljnjem procesu europskog proširenja. Na kraju razgovora dogovoreno je da se parlamentarni odbori trebaju nalaziti što češće, da treba nastaviti dijalog u cilju što boljeg funkcioniranja parlamenata temeljem Lisabonskog ugovora i u uvjetima budućeg članstva Hrvatske u EU.

Autor: Služba za odnose s javnošću