Neven Mimica primio članove Odbora za europske poslove Nacionalne skupštine Republike Mađarske

Zagreb - Predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Neven Mimica i članovi Odbora primili su u radni posjet delegaciju Odbora za europske poslove Nacionalne skupštine Republike Mađarske koju predvodi predsjednik Odbora Matyas Eorsi.
 
Mimica je zahvalio Mađarskoj na potpori koju pruža procesu hrvatskog integriranja u EU. Istaknuo je da je Mađarska bila jedna od onih zemalja koje su bile spremne glasno i jasno podržati Hrvatsku, prenoseći svoje znanje o spremnosti Hrvatske da se pridruži EU. Hrvatska je proteklih godina puno učila na mađarskom primjeru, a u ovoj fazi pregovora Hrvatskoj će itekako biti važna potpora, kao i u fazi prije pregovora.   

U razgovorima su razmijenjene informacije o radu srodnih parlamentarnih odbora kao i pogledi na neke europske teme. Mimica je rekao da je otvaranje pregovora EU s Hrvatskom potvrda svih reformi na kojima je Hrvatska radila posljednjih nekoliko godina. Naglasio je da je otvaranje pregovora s Hrvatskom dobro i za EU jer je to potvrda da je Proces stabilizacije i pridruživanja za Jugoistočnu Europu „proradio“ i može proizvesti zemlju kandidata. 

U ovom trenutku radi se na jačanju parlamentarne dimenzije pregovaračkog procesa. Pred Hrvatskom su tri procesa: proces pregovora s EU, proces reformi i komunikacije prema građanima s ciljem približavanja europskih institucija. Mimica se dotaknuo i uloge Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU za koji je rekao da je posebno parlamentarno tijelo koje je koncentrirano samo na pregovorački proces i čija će zadaća biti nadziranje tijeka pregovora i definiranje parlamentarne pozicije za svako pregovaračko poglavlje. Iako mišljenje Nacionalnog odbora nije obvezujuće za hrvatsku Vladu, već više savjetodavno, ono će dati glavne smjernice, jer odražava konsenzualnu razinu svih parlamentarnih stranaka u pitanju pregovora. Naglasio je da se politički konsenzus odražava i u samom sastavu Nacionalnog odbora u kojem su u istom broju predstavnici stranaka opozicije i vladajućih u Saboru. Mimica je zaključio da je razdoblje do članstva u EU za Hrvatsku najvažnije, jer će u njemu biti izvršene reforme koje su nužne za hrvatsko društvo. Isto tako smatra da je u ukupnom europskom interesu da se proces proširenja dovrši usprkos svim teškoćama.  

Matyas Eorsi rekao je da Hrvatska uživa svesrdnu podršku Mađarske kojoj je elementarni cilj što brže priključenje Hrvatske Europskoj uniji. Smatra da je početak pregovora Hrvatske s EU odlična poruka dana zemljama jugoistočne Europe i da će imati velikog političkog utjecaja na Balkanu. Naglasio je kako je Hrvatska u iznimnoj situaciji, jer će ovaj put EU pregovore voditi samo s jednom državom. Naime, pregovori EU i Turske su odvojeni od pregovora EU i Hrvatske. Smatra da je ta „solistička uloga“ Hrvatskoj na neki način prednost, jer neće trebati čekati na čitav „konvoj“ kao što je bilo u slučaju Mađarske. Zaključio je da ulazak u europsku obitelj ne znači samo biti u zoni slobodne trgovine, u prvom redu radi se o političkoj obitelji, gdje sve članice moraju uvažavati minimum zajedničkih političkih vrijednosti na kojima počiva EU.