Nastupni posjeti austrijske veleposlanice i izraelskog veleposlanika predsjedniku Sabora

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks primio je u nastupne posjete veleposlanicu Republike Austrije Helgu Konrad i veleposlanika Države Izrael Shmuela Meiroma. 

Austrijskoj veleposlanici predsjednik Sabora je zahvalio za otvorenu podršku Austrije početku pregovora između Republike Hrvatske i Europske unije, te je izrazio čvrsto uvjerenje da se time otvara novi okvir za još intenzivnije hrvatsko-austrijske odnose koje je ocijenio prijateljskima, raznovrsnima i razgranatima. 

Veleposlanica Republike Austrije Helga Konrad je čestitala Hrvatskoj na današnjem početku screeninga, te je ponudila pomoć Austrije u prijenosu iskustava i znanja koje je stekla vodeći pregovore za vlastito članstvo u EU.

Vladimir Šeks i Shmuel MeiromČestitajući Hrvatskoj na otvaranju pristupnih pregovora s EU veleposlanik Države Izrael Shmuel Meirom je odmah na početku posjeta naglasio kako je došao obnoviti poziv predsjednika Knesseta predsjedniku Hrvatskog sabora da dođe u službeni posjet Državi Izrael.  

Predsjednik Šeks je izrazio spremnost da u najskorije vrijeme posjeti Izrael istaknuvši golemi značaj tog posjeta u ukupnim hrvatsko-izraelskim odnosima koji su do nedavno bili opterećeni negativnom percepcijom Hrvatske u dijelu izraelske javnosti. Naglasio je da današnja hrvatska država nije ni pravno, ni politički, niti moralno nasljednica nekadašnje „NDH“ i rekao kako je moralna obveza ove generacije da konačno raščisti s grijehovima prošlosti.

Izraelski je veleposlanik ustvrdio da se slika o Hrvatskoj u Izraelu bitno popravila u odnosu na prijašnja vremena potkrijepivši to i brojem izraelskih turista u Hrvatskoj koji raste iz godine u godinu. Veleposlanik Shmuel Meirom je na kraju izrazio nadu da će predsjednika Hrvatskog sabora uskoro moći pozdraviti i u Izraelu.
 

Autor: Ured predsjednika Sabora