Na sjednici Odbora za vanjsku politiku predstavljen proces pristupanja Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj

Zagreb - U Saboru je u petak održana sjednica Odbora za vanjsku politiku na kojoj je predstavljen proces pristupanja Republike Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD). 

Predsjednicima i potpredsjednicima radnih tijela Hrvatskoga sabora izlaganje je održao ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kako bi ih upoznao sa stanjem pristupnog procesa Republike Hrvatske OECD-u, te je govorio  o važnosti budućeg članstva, kao i  predstojećim koracima koji uključuju usvajanje pristupnog plana. Informirao je također i o uspostavi Pregovaračkog skupine koja će uključivati i Hrvatski sabor, kao i o ulozi i očekivanjima od saborskih radnih tijela tijekom pristupnog procesa.

- Članstvo u ovoj važnoj međunarodnoj gospodarskoj organizaciji je, uz pristupanje schengenskom prostoru i uvođenju eura, jedno od hrvatskih preostalih vanjskopolitičkih prioriteta jer članstvom u Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj Hrvatska ulazi u društvo najrazvijenijih zemalja svijeta, rekao je ministar Grlić Radman. 

Tijekom rasprave ukazano je na važnost komunikacije o prednostima članstva u OECD-u hrvatskim građanima, kao i na važnost uključenosti lokalne i regionalne razine  u sam proces. Zastupnici su iskazali podršku navedenom procesu te izrazili spremnost na aktivno sudjelovanje u ispunjavanju obveza tijekom zakonodavnog procesa.

Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj čine 38 država članica, a razvija partnersku suradnju s gotovo svim ostalim državama u svijetu. Članice OECD čine gotovo 70 posto svjetskog tržišta.  Republika Hrvatska jedna je od šest kandidatkinja za članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj uz Argentinu, Brazil, Bugarsku, Peru i Rumunjsku. Članstvo u OECD-u doprinosi unaprjeđivanju gospodarskog rasta zemalja članica, podizanju životnog standarda, unaprjeđuje razvoj ukupnog svjetskog gospodarstva, te ujedno doprinosi jačanju svjetske trgovine.