Na sastanku skupine „Zastupnici u borbi protiv raka“ provedena rasprava o trendovima u Hrvatskoj i EU-u vezanim uz rak vrata maternice i cijepljenju protiv HPV-a

Zagreb – Članovi neformalne skupine zastupnika Hrvatskoga sabora „Zastupnici u borbi protiv raka“ održali su u srijedu sastanak na kojem se raspravljalo o trendovima u Hrvatskoj i Europskoj uniji vezanim uz rak vrata maternice i cijepljenju protiv HPV-a (Humanog papiloma virusa) kao glavnog uzročnika toga malignog oboljenja. 

Uz zastupnice i zastupnike Hrvatskoga sabora, članove inicijative „Zastupnici u borbi protiv raka“ i zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola, na sastanku su sudjelovali i glavni izvršni direktor Europske organizacije za borbu protiv raka (European Cancer Organisation) Mike Morrisey,  predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, te drugih zdravstvenih institucija, ustanova i udruga pacijenata.

Saborski zastupnik i član inicijative Zastupnici u borbi protiv raka dr.Ivan Ćelić, koji je moderirao sastanak, istaknuo je na početku da su političari diljem Europe ujedinjeni u borbi protiv raka, pri čemu osvještavanje važnosti zdravstveno-političkog djelovanja i pokretanja snažnih političkih inicijativa usmjerenih na poboljšanje života onkoloških bolesnika i općenito na borbu protiv raka imaju veliku ulogu.

- Tema borbe protiv raka nas sve ujedinjuje bez obzira na političku orijentaciju, kazao je Ćelić podsjetivši kako postoji visoka razina suglasja svih političkih stranaka u Saboru oko te teme. Dodao je, kako nažalost, ne možemo biti zadovoljni ishodima liječenja kada se Hrvatska uspoređuje s drugim članicama. - Danas ćemo i mi svi zajedno, siguran sam, pridonijeti  tome što možemo još više učiniti kako bismo podržali i bili dio političke inicijative Nacionalni i europski parlamentarci za borbu protiv raka, koja obuhvaća više od sedamdeset ključnih kreatora politika iz više od 25 europskih zemalja, naglasio je. 

- Europska unija mnogo ulaže u borbu protiv raka te je ovo prilika da se ujedinimo, da  razmijenimo iskustva te da jedni od drugih učimo, kazao je izvršni direktor Europske organizacije za borbu protiv raka Mike Morrissey. Naglasio je kako su u fokusu ovog sastanka ishodi liječenja, kao i stavljanje naglaska na to da je rak vrata maternice jedinstven po tome što ga se može spriječiti, za razliku od drugih oblika karcinoma. - Rak vrata maternice može se prevenirati programima cijepljenja, što je  značajan korak u iskorjenjivanju HPV-a, kazao je Morrissey dodavši kako je rano otkrivanje važno, naročito za mlade generacije, žene, koje nisu primile cjepivo protiv HPV-a. 

Što se tiče Europske unije, kazao je kako posljednjih godina EU puno ulaže u borbu protiv raka, što prije nije bio slučaj, a cilj Europskog plana za borbu protiv raka je cijepiti do 2030. oko 90 posto djevojčica u EU protiv HPV-a. Osvrnuo se na Akcijsku mrežu protiv HPV-a u Hrvatskoj koja je upravo pokrenuta i koja će uz pomoć i savjete Europske organizacije za borbu protiv raka pokušati poboljšati politike u borbi protiv raka, učinkovitije prenositi poruke protiv HPV-a i kako bi povećati cjepni obuhvat. 
 
Prim. dr. Tatjana Nemeth Blažić  iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ –a govorila je o prevenciji HPV infekcije i karcinoma povezanih s HPV-om u Hrvatskoj. Iznijela je  epidemiološke podatke prema kojima je rak vrata maternice deseti po učestalosti među svim karcinomima kod žena. -  Dugoročna infekcija HPV-om je povezana s nekoliko tipova urogenitalnih vrsta raka koji  prati  HZJZ i evidentira se u registru za rak, kazala je Nemeth Blažić, te upozorila kako od od ove vrste raka godišnje  u Hrvatskoj oboli  280 žena, a 120 umre. 

Nadalje, ukazala je i na zabrinjavajući podatak da se Hrvatska  nalazi na 11. mjestu od 27 zemalja Europske unije po stopama incidencije tj. pojavnosti oboljevanja  i mortalitetu od raka vrata maternice, što je bila procjena Europske komisije za 2020.. 

Govorila je i organizaciji preventivnih aktivnosti, poput oportunističkog probira raka vrata maternice, cijepljenja protiv HPV-a, edukacije i zdravstvenog odgoja, ranog otkrivanja malignih i premalignih promjena te probira HPV i PAPA testova. Što se tiče cijepljenja kazala je kako je cjepni obuhvat u razdoblju 2022./2023 iznosio 51,1 posto ženske djece i  34,3 posto muške djece osmih razreda osnovne škole s najmanje jednom dozom cjepiva, a ono se provodi primarno u sklopu Službe za školsku medicinu

Zaključno je još jednom istaknula da je HPV infekcija vrlo česta spolno prenosiva infekcija te kako  je perzistentna infekcija visokorizičnim tipovima povezana s razvojem 6 vrsta raka u anogenitalnom i oralnom području 

Sudionicima sastanka obratio se i zastupnik u EU parlamentu Tomislav Sokol koji je iznio niz detalja o  Europskom planu za borbu protiv raka. -  Zdravstvo je u fokusu europskih institucija, EU podržava i pomaže države u vezi s borbom protiv raka, ali ne može utjecati na zdravstvene sustave država članica, kazao je Sokol. Kao jedan od najvećih problema u borbi protiv raka ističe problem  nejednakosti, navodeći primjer da su u smrtnosti od raka sedam država novih članica EU pri dnu, među njima i Hrvatska, što je posljedica manjih BDP-a po glavi stanovnika od ostalih npr. starih članica. Smatra da postoji prostor za poboljšanje u ishodima liječenja, a EU tu može puno napraviti, od ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu,  radnu snagu, kroz investicije u centre za borbu protiv raka itd. - Ovaj plan obuhvaća sve faze,  od istraživanja, ranog dijagnosticiranja do skrbi za osobe koje su preživjele rak, kazao je Sokol istaknuvši kako je više od 2 milijarde eura uloženo samo za istraživanja. - U području dijagnostike važna je uspostava registra nejednakosti te stvoriti politike kako da se te nejednakosti smanje, kazao je Sokol.

- Na tome se radi u Europskom parlamentu i u okviru EU, kao i na uklanjanju diskriminacije osoba koje su preživjele rak, poput plaćanja većih premija za osiguranje, težih uvjeta za dobivanje potrošačkih kredita itd. Osvrnuo se i na zakonodavstvo o lijekovima, s obzirom da tu postoji nejednakost na tržištu EU, te digitalizaciju zdravstvenih podataka u zajedničkom europskom formatu, kako bi svaki građanin EU imao zdravstvenu zaštitu na području cijele Unije. 

Predstavnice Ministarstva zdravstva dr. Danica Kramarić, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu   i dr. Dunja Skoko Poljak, načelnica Sektora za javno zdravstvo, govorile su o aktivnostima Ministarstva na planu borbe protiv raka. 
Osvrnuvši se na Nacionalni strateški okvir za borbu protiv raka dr. Kramarić je kazala da ima istu viziju kao i Europski strateški plan te sadrži područja koja se odnose na prevenciju (čimbenici rizika) i sprječavanje raka uzrokovanog infekcijom kao HPV. 

Što se tiče aktivnosti koje s poduzimaju u odnosu na liste čekanja, kazala je kako onkološke uputnice imaju prioritet u dijagnostici. Dodala je kako je u tijeku nabava medicinske opreme za područje onkologije uz pomoć Europskih fondova. 

Dr. Skoko Poljak kazala je kako se broj oboljelih od raka vrata maternice posljednjeg desetljeća smanjuje, naglasivši također važnost cijepljenja i  povećanja opsega populacije žena koje su obuhvaćene programom cijepljenja. -  Važna je međusobna koorordinacija svih koji sudjeluju u prevenciji raka maternice, i to zdravstvenog s  obrazovnim sustavom, sustavom socijalne skrbi, rada itd., kazala je Skoko Poljak. Naglasila je kako je potrebno raditi na zdravstvenoj pismenosti, posebno kroz obitelj, kako bi se shvatila važnost prevencije.

Dr. Marko Gangur iz Europske organizacije za borbu protiv raka kazao je da prema podacima Povjerenstva Grada Zagreba iz 2018.  svaki drugi roditelj ne zna da je HPV uzročnik karcinoma. Smatra da naglasak treba staviti na uspostavu digitalnog zdravstvenog registra koji će pratiti područja obuhvaćena cijepljenjem i tako dati bolji uvid u procijepljenost.

Ivica Belina iz Koalicije udruga u zdravstvu naglasio je da je  rak  društveni problem, ne samo zdravstveni, te da HPV nije samo ženski problem. - Potrebna je sustavna edukacija prosvjetnih, zdravstvenih djelatnika i djece te raditi na tome  da zdravstvena zaštita bude jednaka za sve, kazao je Belina. 

Zastupnica Andreja Marić osvrnula se  na problem nedovoljnog izdvajanja za inovativne lijekove. – Hrvatska izdvaja  26 posto za inovativne lijekove, a EU 56 posto, više izdvajamo za pokrivanje krajnjih posljedica jer naši ljudi prekasno dolaze liječniku, upozorila je Marić. Zastupnice Mrak-Taritaš i Grba - Bujević  još su jednom naglasile važnost zdravstvene edukacije i pismenosti stanovništva, posebno o potrebi cijepljenja. 

Iz iskustva liječnice školske medicine govorila je prim. dr. Marija Posavec. - Mi sa cijepljenjem protiv HPV-a imamo iskustva još od 2007. , ali najvažnije pitanje je pitanje dostupnosti prilika za cijepljenje i motiviranosti onih koje želimo zaštititi, kazala je Posavec..

- Kao što smo vidjeli iz svega iznijetog potreban je zajednički napor svih nas -  zakonodavne i izvršne vlasti, stručnjaka, zdravstvenih institucija, lokalne samouprave, obrazovnih institucija, ali i udruga i nevladinih organizacija, kako bi se savladali ovi problemi i poboljšala javnozdravstvena svijest, zdravstvena pismenost i cijepljenje mladih, poručio je dr. Ćelić.

- Pridružujem se stoga Hrvatskoj inicijativi protiv raka uzrokovanih HPV-om koja predlaže niz preporuka koje bi mogle poboljšati stanje. Kao što su i zaključno istaknuli njezini predstavnici, ovo nije samo pitanje zdravlja, to je pitanje naše odgovornosti prema budućim generacijama, kazao je Ćelić te pozvao nazočne da svi zajedno podrže iznesene preporuke i zajedno rade na stvaranju zdravije budućnosti za djecu i mlade.