Na okruglom stolu zastupnice Katarine Peović raspravljano o slučaju nezakonite sječe šume na Valkanama u Puli

Zagreb, 8. veljače 2024. - U Hrvatskom saboru je u četvrtak održan okrugli stol pod nazivom  "Pula, Valkane – u zatvor zbog javnog dobra?“ u organizaciji zastupnice Katarine Peović (RF), a na kojem su  sudjelovali  aktivisti i aktivistice koji su mjesecima zaustavljali nezakonitu sječu šume na Valkanama u Puli te savjetnice pučke pravobraniteljice.  

Aktivisti su mjesecima upozoravali da investitor nema dozvole za zahvat kojim je odlučio intervenirati u jedno stanovnicima Pule drago mjesto, šetnicu uz more. Ovo je već drugi okrugli stol u Hrvatskom saboru na temu Valkana, temi o kojoj su stanovnici Pule dali svoje mišljenje na referendumu na kojemu je preko 9 tisuća ljudi glasalo protiv izgradnje hotela. Sada se Grad Pula odlučio na nezakonito krčenje šume, na što su aktivisti reagirali.

Na okruglom stolu je rečeno kako je prije tjedan dana prema aktivistima izvršeno nasilje te je investitor svoj nezakoniti zahvat djelomično ostvario - prvo su aktivisti završili u zatvoru zbog prosvjeda, a prije par dana doživjeli su i nasilje jedne zaštitarske firme.

Genezu problema izložila je Lidija-Zulma Udovicki Sanchez de Lozada, fažanska općinska vijećnica i aktivistica, pravnica, članica španjolske i engleske odvjetničke komore. 
Aktivisti koji su doživjeli nasilje zaštitarske tvrtke Nataša Medančić i Boris Kapuralin opisali su to neugodno iskustvo koje ukazuje na prekomjerno korištenje sile, ali i otvara pitanje ovlasti ovakvih tvrtki. Postavilo se i pitanje uloge Policijske uprave Istarske koja na njihove pozive nije odgovarala.

Aktivist i član Radničke fronte Enis Čaušević opisao je svoje iskustvo boravka u pritvoru 29. siječnja radi događaja koji je prethodio nasilju zaštitara. Pojasnio je kako su aktivisti  “branili” trupce, na što je izvođač radova Gajana Kop nasrnuo na njih bagerom. - Tragedija je izbjegnuta, kazao je,  i tada je pozvana policija, no aktivisti su bili iznenađeni da umjesto izvođača radova koji je nasrnuo na njih, oni bivaju uhićeni. Svoje iskustvo boravka u nehigijenskim uvjetima pritvora opisali su i drugi sudionici prosvjeda Boris Kapuralin i Vlatko Balić. 

U raspravu su se uključile savjetnice pučke pravobraniteljice Maja Hasanbašić i Nika Morović, koje su zamolile i pisano izvješće kako bi pučka pravobraniteljica mogla odgovoriti na sve navode. Sandra Marković, odvjetnica aktivističke grupe Walter izvijestila je o načinu uhićenja aktivista kao i prekomjernom korištenju sile, prijavama koje su podnijeli, ali i širem pravnom okviru za nezakonitu sječu šuma koju su potvrdile i Hrvatske šume i Državni inspektorat. 

U raspravi je sudjelovao i Branko Obradović, aktivist koji je sudjelovao u razotkrivanju afere nezakonite devastacije javnih šuma u Hrvatskoj, i ovom prigodom upozorio na potrebu zajedničkog djelovanja svih aktera u slučajevima svih devastacija šuma u Hrvatskoj.

Na okrugli stol nisu se odazvali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva graditeljstva, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog inspektorata, te iz Hrvatskih šuma.

U raspravi je spomenuta i tematika izmjena i dopuna Zakona o šumama koje su upravo u saborskoj raspravi. Svi su se složili da je potrebno naše šume zaštiti zakonski, da država treba biti puno agilnija u zaštiti šuma, te da je aktivistička dimenzija djelovanja postala danas u Hrvatskoj vrlo važna.

Snimka okruglog stola se može pogledati na poveznici: https://youtube.com/live/0g39qNb_HLk?feature=share