Na okruglom stolu Kluba zastupnika Domovinskog pokreta predstavljeno "Izvješće o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini"

Zagreb – Klub zastupnika Domovinskog pokreta u suradnji s udrugom U ime obitelji organizirao je u srijedu okrugli stol na kojem je predstavljeno „Izvješće o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini“ koje je izradila udruga U ime obitelji. Okrugli stol je moderirala zastupnica Ivana Mujkić.

Kako je pojašnjeno, spomenuto Izvješće udruga U ime obitelji izradila je na temelju iskustva višegodišnjeg praćenja kršenja prava na slobodu vjeroispovijesti katolika u Republici Hrvatskoj, a nastanak ovog izvješća bio je potaknut javnim napadima i prosvjedima usmjerenima protiv muškaraca koji, okupljeni oko molitvenog i duhovnog pokreta "Muževni budite", svake prve subote u mjesecu počevši s listopadom 2022., mole krunicu na trgovima hrvatskih gradova. 

Domaćin okruglog stola, predsjednik Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel, naglasio je da se organizacijom pokušala potaknuti rasprava, no “da protivnici javne molitve i saborski zastupnici ljevice nisu htjeli razmjenjivati mišljenja, već su organizirali kontra-okrugli stol“. - Lijevi „mainstream“ i ljevica žele pokazati da su oni društveni gazde i da se moliteljima onemogući molitva pod uvijek istim izgovorima i floskulama npr. o govoru mržnje, poručio je. Mišljenja je da time žele ograničiti pravo na okupljanje i slobodu mišljenja ako misle da je to potrebno.

Član istraživačkog tima koji je pripremio Izvješće Jakov Blagojević predstavio je osnovne značajke Izvješća. Osvrnuo se na međunarodnopravni i hrvatski ustavnopravni okvir na temelju kojeg su utvrđene povrede ljudskih prava muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice te je predstavio klasifikaciju napada usklađenu s navedenim pravnim normama. Predstavljajući Izvješće Blagojević je istaknuo i nekolicinu preporuka institucijama državne vlasti, medijima i svim građanima za suzbijanje nasilja motiviranog vjerskom netrpeljivošću. 

Izv. prof. dr. sc. Marijana Kompes, profesorica Socijalnog nauka Crkve i politologije s Hrvatskog katoličkog sveučilišta opisala je slobodu vjeroispovijesti kao građansko pravo u dvije dimenzije, unutarnje i vanjske dimenzije slobode kao javne manifestacije religije i uvjerenja. Naglasila je važnost poštivanja ljudskih prava kao preduvjeta izgradnje demokracije i pluralizma mišljenja. 

Izvršna direktorica udruge U ime obitelji Željka Markić podsjetila je da udruga od 2020. sustavno dokumentira napade na katolike koji su, premda su većinska vjerska zajednica, najdiskriminiranija skupina u hrvatskom društvu. -Molitelji su skupina građana i kao takvi oni imaju svoja prava. Imaju pravo kleknuti na trg i moliti, bez obzira na to što mi mislili o njima i njihovim nakanama. Izloženi su diskriminaciji i dehumanizaciji kao da su osobe koje treba ukloniti iz društva. Šutnjom na diskriminaciju molitelja šalje se poruka da je dehumanizacija i diskriminacija prihvatljiva, a onda se to isto kasnije može dogoditi i drugima, istaknula je Markić. 

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava u kojoj je sudjelovao niz saborskih zastupnika, pučka pravobraniteljica, zamjenik pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugi gosti.

Izvješće se može pročitati na poveznici: https://uimeobitelji.net/analize-i-izvjesca/, a snimku okrugloga stola pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=H3NK2Bxesz0.