Mondekar i Kolman sudjelovali na konferenciji "Zašto je bitna Europska unija?"

Zagreb – Predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar i potpredsjednik Odbora Igor Kolman sudjelovali su na konferenciji o uključenosti organizacija civilnog društva u proces donošenja odluka u Europskoj uniji i pripremi nacionalnih stajališta s temom „Zašto je bitna Europska unija?“. 

Konferencija je održana u sklopu IPA programa za Hrvatsku posvećena jačanju kapaciteta Ministarstva vanjskih i europskih poslova u organizaciji toga Ministarstva, Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj te Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve.

U prvom dijelu konferencije predstavnici litavskog državnog i privatnog sektora predstavili su iskustva Litve povezana sa sudjelovanjem relevantnih nacionalnih dionika u procesu donošenja odluka na razini Europske unije. Drugi dio bio je posvećen hrvatskim iskustvima te je u njemu kao jedan od panelista sudjelovao i predsjednik Odbora za europske poslove Daniel Mondekar. On je predstavio formalno-pravni okvir sudjelovanja Sabora u procesu odlučivanja u EU-u te govorio o iskustvima stečenima tijekom prve godine članstva Hrvatske u Uniji. Istaknuo je kako je sustav obavljanja europskih poslova podložan promjenama te je u tom smislu rekao kako očekuje i određene promjene u Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske u europskim poslovima.

Sudionici konferencije složili su se oko važnosti uključivanja civilnog društva u proces formuliranja nacionalnih stajališta u europskim poslovima te istaknuli kako države članice trebaju iskoristiti sve raspoložive kapacitete kako bi što kvalitetnije i uspješnije zastupale svoje nacionalne interese. U tom je smislu istaknuta potreba intenzivnije suradnje tijela državne uprave i nevladinih udruga.
 

Autor: Odbor za europske poslove