Ministar vanjskih poslova Republike Armenije Ararat Mirzoyan posjetio Hrvatski sabor

Zagreb –  Saborski Odbor za vanjsku politiku i Međuparlamentarna skupina prijateljstva Hrvatska – Armenija ugostili su u Saboru u četvrtak poslijepodne armenskog ministra vanjskih poslova Ararata Mirzoyana. 

S hrvatske strane sastanku su prisustvovali potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader te članovi Odbora za vanjsku politiku i skupine prijateljstva Davor Ivo Stier, Zdravka Bušić, Domagoj Hajduković, Ivana Posavec Krivec, Ivan Ćelić, Stephen Nikola Bartulica, Ljubica Maksimčuk i Erik Fabijanić.

Bilateralni odnosi i parlamentarna suradnja Hrvatske i Armenije ocijenjeni su vrlo dobrima i dinamičnima. –Armenski narod želi ući u Europsku uniju i Hrvatsku smatramo važnim partnerom u našim europskim težnjama, kazao je Mirzoyan osvrnuvši se na povijesne, kulturološke i religijske spone. 

Na sastanku se razgovaralo i o trenutačnoj situaciji u odnosima i pregovorima Armenije i Azerbajdžana, osobito u kontekstu oružanih sukoba od jeseni 2020. i vojne operacije Azerbajdžana u rujnu 2023. protiv snaga bivše autonomne pokrajine Nagorno Karabah. Ta je vojna operacija, između ostaloga, izazvala egzodus armenskog stanovništva (više od 100.000 Armenaca) s tog područja u Armeniju te posljedičnu humanitarnu krizu koja je zahvatila gotovo 200.000 ljudi u Armeniji i Gorskom Karabahu. Europska unija osigurala je u prvom odgovoru nakon rujanskih sukoba 12 milijuna eura humanitarne pomoći. 

–Svjesni smo teške humanitarne situacije i Hrvatska sudjeluje u paketu pomoći Europske unije, kazao je Sanader, dok su voditelj skupine prijateljstva Davor Ivo Stier i predsjednik saborskog Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković izrazili podršku Hrvatske na različitim multilateralnim forumima kako se armensko-azerbajdžansko pitanje u svjetlu drugih gorućih međunarodnih pitanja i sukoba poput rata u Ukrajini ne bi marginaliziralo. 

Kao član saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i izvjestitelj Odbora za migracije, izbjeglice i prognanike o humanitarnoj situaciji u Nagorno Karabahu, Hajduković se dotaknuo posljednjih aktivnosti tog tijela. Zaključno je izrazio zadovoljstvo europskim ambicijama te države te je uz ostale zastupnike na sastanku ponudio pomoć Armeniji na tom putu.