Milorad Pupovac razgovarao s izaslanstvom Odbora za europske poslove parlamenta Slovačke Republike

Zagreb - Predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac razgovarao je s izaslanstvom Odbora za europske poslove parlamenta Slovačke Republike. 

Središnja tema razgovora bila je parlamentarna suradnja u završnoj fazi hrvatskih pristupnih pregovora. Milorad Pupovac rekao je da Hrvatska iznimno cijeni potporu Slovačke te se nada da će se ona u istom obliku nastaviti i u fazi ratifikacije ugovora o pristupanju. Hrvatsku do sredine iduće godine očekuje zatvaranje 11 preostalih poglavlja. Poglavlja Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava predstavljaju najveći izazov zbog pitanja privatizacije brodogradilišta te zbog dovršavanja reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije. Slovačko iskustvo u fazi pripreme referenduma o pristupanju iznimno nam je značajno, rekao je Pupovac, dodavši kako je Hrvatska donijela ustavne i zakonske pretpostavke za njegovo provođenje. 

Predsjednik Odbora za europska pitanja slovačkog parlamenta Ivan Štefanec rekao je da očekuje još sadržajniju suradnju dviju država u okviru EU. Odgovarajući na pitanja gostiju, Milorad Pupovac, rekao je da se odnosi Hrvatske i Srbije, iako postoje otvorena pitanja, razvijaju u pozitivnom smjeru. Stabilna regija i pomoć susjednim državama na putu ka euroatlantskim integracijama hrvatski je interes, dodao je. Sugovornici su zaključili susret dogovorom o daljnjoj suradnji.

Autor: Služba za odnose s javnošću