Mato Arlović i Ivica Kostović primili veleposlanika Finske Ilpoa Manninena

Zagreb - Potpredsjednici Hrvatskoga sabora Mato Arlović i Ivica Kostović primili su Ilpoa Manninena, veleposlanika Finske u Republici Hrvatskoj.

U razgovorima je istaknuto da su odnosi dviju država izvrsni, ali bi gospodarski odnosi i robna razmjena trebali biti intenzivniji. Veleposlanik Finske rekao je da Finska snažno podupire približavanje Republike Hrvatske EU-u, te da ova potpora nije samo politička i verbalna, već i praktična. Broj finskih turista koji dolaze na hrvatsku obalu je prilično mali, no stalno raste pa Manninen vjeruje da će u budućnosti hrvatsko priobalje postati privlačno odredište za finske turiste.

Potpredsjednik Sabora Arlović naglasio je da je strateški cilj hrvatske vanjske politike ulazak u EU i NATO, te da je Hrvatska spremna za aktivnu suradnju s Haaškim sudom. Pitanje nacionalnih manjina je pravno potpuno riješeno i Republika Hrvatska je svim svojim manjinama osigurala ravnopravnost i kulturnu autonomiju. Također, Hrvatska želi imati dobre odnose sa svim svojim susjedima. Zalaže se za individualni pristup vrednovanju država u procesu približavanja Europskoj uniji, a u tom smjeru Hrvatska će poduprijeti i ostale države Jugoistočne Europe.  

Kostović je naglasio da sve parlamentarne stranke imaju podudarna stajališta što se tiče puta u europske i euroatlantske integracije, a svi međunarodni sporazumi koje je Hrvatska potpisala, bit će poštovani.

Manninen se zanimao za nedavni pohod Svetog Oca Hrvatskoj i značaj koji mu daje hrvatska politika. Oba potpredsjednika Hrvatskog sabora ocijenila su ovaj posjet uspješnim i važnim, kako na političkoj razini, tako i na društvenoj. Vatikan je pomogao Hrvatskoj prilikom njezina osamostaljenja i priznavanja države, a tako i sada, snažno podupire nastojanja hrvatske politike u približavanju Europskoj uniji, kazali su domaćini. S druge strane, poruke koje je Papa donio, a tiču se poštovanja svake osobe, duha tolerancije, pomirbe i suživota, koegzistencije religija i naroda, ekumenizma od iznimna su značaja za hrvatsko društvo i sve građane Republike Hrvatske na daljnjem putu izgrađivanja mira i demokracije, rekli su Arlović i Kostović. 

Autor: Služba za odnose s javnošću