Mate Granić primio dužnosnika Europske komisije Michaela Leigha

Zagreb - Hrvatski sabor posjetio je Michael Leigh, zamjenik glavnoga direktora RELEXA u Uredu za vanjske poslove Europske komisije pri čemu je razgovarao s Matom Granićem, predsjednikom Odbora za europske integracije.  

Granić je objasnio ulogu Odbora na području legislativnog usklađivanja sa EU-om. Naglasio je da na hrvatskoj političkoj sceni postoje nesuglasja o određenim pitanjima, no nema nikakvih dvojbi o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Dodao je da, primjerice, postoje određene rasprave o odnosima s SAD-om kao i o prijedlogu SAD-a o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu. Hrvatska je dosta učinila u približavanju Europskoj uniji i ispunila određene standarde zaštite nacionalnih manjina i dobrosusjedskih odnosa. Jedan od prioriteta je borba protiv organiziranog kriminala. Kad je riječ o povratku izbjeglica u Republiku Hrvatsku naglasio je da to nije političko, već ekonomsko pitanje. 

Leigh je objasnio proceduru koja predstoji Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju, a zanimala ga je procedura parlamentarne harmonizacije zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a. Naglasio je da će o mišljenju Komisije sljedeće godine ovisiti ulazak Republike Hrvatske u EU te, iako je hrvatsko gospodrastvo jako napredovalo, za ulazak u Uniju bit će presudni politički kriteriji. 

Članovi Odbora objasnili su da su zakoni kojima se usklađuje hrvatski pravni sustav sa zakonodavstvom EU-a prioritetni te se donose po hitnom postupku. Granić je ustvrdio da je za Republiku Hrvatsku bitno da postane kandidatkinja za ulazak u EU do sredine sljedeće godine jer Hrvatska može imati važnu ulogu za cijelu regiju, kazao je. 

Autor: Služba za odnose s javnošću