Marko Vešligaj sudjelovao na sastanku Stalnog odbora i VII. plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi

Zagreb - Voditelj Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) Marko Vešligaj sudjelovao je na sastanku Stalnog odbora te na 7. plenarnoj sjednici PS SEECP-a koji su putem videokonferencije održani 20. i 24. lipnja 2020. u organizaciji Skupštine Kosova.

Na sastanku Stalnog odbora članovi su raspravljali o Nacrtu završne deklaracije, Programu rada PS SEECP-a za 2020./2021. godinu te Nacrtu dnevnog reda za plenarnu sjednicu PS SEECP-a, a odabrani su i predsjedatelji glavnih odbora za sljedeće razdoblje.

Sedmom plenarnom sjednicom PS SEECP-a predsjedala je predsjednica Skupštine Kosova i predsjedateljica PS SEECP-a Vjosa Osmani-Sadriu, a glavna tema rasprave bila je perspektiva suradnje u doba nakon pandemije. Govornici su istaknuli važnost suradnje, kako regionalne tako i na razini EU-a, kao odgovora na izazove s kojima se suočavamo. 

Nazočnima se obratio Rainer Wieland, potpredsjednik Europskoga parlamenta, Olivér Várhelyi, povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje te Mejlinda Bregu, glavna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju (RCC).

Sastancima su, uz predstavnika Izaslanstva Hrvatskoga sabora, nazočili i predstavnici parlamenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Turske i Kosova.