Marko Pavić primio britanskog veleposlanika Simona Dereka Thomasa

Zagreb - Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Ujedinjena Kraljevina Marko Pavić održao je u petak sastanak s veleposlanikom Ujedinjenje Kraljevine u RH Simonom Derekom Thomasom. 

Voditelj skupine prijateljstva Pavić zaželio je dobrodošlicu veleposlaniku Thomasu u Hrvatsku, izrazivši pritom želju za nastavkom izvrsne suradnje s veleposlanstvom UK-a u RH. Odnosi dviju zemalja obostrano su ocijenjeni sadržajnima i prijateljskima. 

Pavić je upoznao veleposlanika s dosadašnjim radom Međuparlamentarne skupine prijateljstva te planiranim aktivnostima u idućem razdoblju među kojima je posebno izdvojio suradnju parlamentaraca na temu klimatskih promjena u perspektivi nadolazeće UN-ove konferencije o klimatskim promjenama (COP26) koja se ove godine održava u Glasgowu. Također su izdvojeni projekti u području istraživanja i razvoja, transfera tehnologija te suradnje u području pomorstva.

Veleposlanik Thomas je naglasio važnost odnosa Ujedinjene Kraljevine i RH u pitanjima sigurnosti i obrane te osobito naše snažno partnerstvo kroz NATO savezništvo i zajedničku predanost europskoj sigurnosti. Sugovornici su razmijenili i poglede na modalitete postbrexit suradnje naših dviju država koja ima potencijala za daljnji razvoj. U fokusu, složili su se, i dalje moraju biti sugrađani obiju zemalja koji žive i rade u objema državama. 

Dogovoren je nastavak suradnje na pokrenutim projektima te susret dviju parlamentarnih skupina prijateljstva sljedeće godine prilikom obilježavanje tridesete godišnjice uspostave bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine.