Mario Zubović razgovarao s meksičkim veleposlanikom Rubiom Sánchezom

Zagreb - Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović primio je veleposlanika Sjedinjenih Meksičkih Država u Republici Hrvatskoj (sa sjedištem u Budimpešti) Pedra Gonzálesa Rubia Sáncheza.

Ocijenivši odnose dviju zemalja dobrima, oba sugovornika su se složila da suradnja između Hrvatske i Meksika nije na onom stupnju intenziteta na kojem bi trebala biti. Kako bi parlamenti dviju zemalja mogli svojim kontaktima utjecati na razvoj trgovinskih ali i kulturnih odnosa, iniciran je dogovor o posjetu meksičkih zastupnika Hrvatskom saboru. 

Predsjednik Odbora za vanjsku politiku Mario Zubović predstavio je sugovorniku vanjskopolitičke prioritete Hrvatske – ulazak u EU i NATO, objasnivši pritom i ulogu Hrvatskog sabora u tim procesima. Veleposlanik Gonzáles Rubio Sánchez upoznao je zastupnika o nastojanjima Meksika da postane strateški partner Europske unije, izrazivši nadu da će se taj događaj vremenski poklopiti s pristupanjem Hrvatske EU. U okviru razgovora o stanju u regiji, Mario Zubović rekao je kako Hrvatska želi razvijati dobrosusjedske odnose sa svim zemljama, a posebno je zainteresirana za stanje u susjednoj Bosni i Hercegovini u kojoj su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda. 

Autor: Služba za odnose s javnošću