Marijana Petir u povodu Svjetskog dana hrane: Potrebno je podržati sve metode smanjenja rasipanja hrane koje su se pokazale učinkovitima

Zagreb - Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir uoči redovne 4. sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora obratila se nazočnima u povodu Svjetskoga dana hrane.

- Doniranje, kružno upravljanje i potpora našim poljoprivrednim proizvođačima kako bi učinkovitije koristili prirodne resurse, potencijal su koji moramo pametno iskoristiti i za koji moramo angažirati svu potrebnu infrastrukturu u lancu opskrbe hranom, kao i onu zakonodavnu, ako želimo stvoriti uvjete za dostizanje cilja „zero waste“ u Hrvatskoj, poručila je Petir.

Dodala je da ovo itekako može biti važno i za ruralna, ali i urbana područja, kako zbog korištenja raspoloživih sredstava EU-a za investiranje, tako i zbog mogućnosti stvaranja novih radnih mjesta i suzbijanje siromaštva.

Petir je istaknula kako je potrebno podržati one metode smanjenja rasipanja hrane koje su se dosad pokazale učinkovitima, poput lokalne prodaje i kratkih lanaca u opskrbi, ali i nastaviti kroz promotivne edukativne kampanje djecu od najmanjih nogu učiti konzumiranju zdrave, svježe i lokalno proizvedene hrane.

- Potrebno je također snažiti doniranje i poticati praksu da se neprodani proizvodi podijele dobrotvornim udrugama i socijalnim samoposlugama, kao i da se pri provedbi procjene učinka novih relevantnih zakonodavnih prijedloga ocijeni njihov potencijalni učinak na otpad od hrane. Još 2015. godine u Hrvatskoj je ukinut PDV na donacije zdravstveno ispravne hrane i donesen je Pravilnik, no izostalo je očekivano povećanje donacija, poručila je predsjednica Odbora.

Procjenjuje se kako države članice EU-a na godišnjoj razini bace oko 88 milijuna tona hrane. Prosječno, hrvatski građanin baci 75 kg hrane na godišnjoj razini, pa na odlagalištima završi 380000 tona hrane, dok su istovremeno hrvatski poljoprivrednici, zbog nestabilnosti tržišta prisiljeni odbaciti tone svojih proizvoda jer ih nisu uspjeli prodati domaćim trgovcima.

- I dok u jednom dijelu svijeta ljudi umiru zbog gladi, u drugom dijelu svijeta hrana se baca, pa se jasno nameće zaključak kako pitanje gladi nije samo pitanje hrane, već je to je pitanje politike i mjera koje se donose, rekla je Petir.

Povodom Svjetskog dana hrane, Petir je također istaknula pozitivne inicijative poput Programa razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji koja si je zadala cilj da do 2030. godine u potpunosti pređe na ekološki način proizvodnje hrane kao i osnivanje Centra za preradu GMO free soje u Vukovarsko srijemskoj županiji.

- To su projekti koji su u skladu sa Strategijama EU-a Od polja do stola, Paketom kružnog gospodarstva i najavljenim ciljevima Zajedničke poljoprivredne politike te vjerujem da će njihova realizacija doprinijeti održivom razvoju Hrvatske, zaključila je predsjednica Odbora Marijana Petir.