Marijana Petir sudjelovala je na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja Općine Majur i 30 godina od stradanja žrtava u selu Kostrići

Majur – Zastupnica Marijana Petir, u svojstvu izaslanice predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, sudjelovala je u ponedjeljak na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata s područja općine Majur. Tom prigodom je obilježeno i 30 godina od stradanja žrtava u selu Kostrići, kada su u jednom danu pobijeni svi stanovnici toga sela, uključujući i dvoje djece od dvije i pet godina. 

–Kostrići su najtužnije selo u Hrvatskoj u kojem se dogodio zločin – zločin bez kazne, jer za njega još uvijek nitko nije odgovarao. Točno prije 30 godina pobijeni su svi stanovnici ovog sela samo zato što su bili Hrvati i katolici, a njihove kuće su srušene i spaljene, istaknula je Marijana Petir podsjetivši da su počinitelji ovog strašnog zločina bili dobrovoljci. 

–Za devet pripadnika srpskih paravojnih postrojbi koji su počinili genocid u Kostrićima vodi se sudski proces, a sudi im se u odsutnosti. Hrvatska je ovaj zločin predstavila u tužbi za genocid protiv Srbije temeljem koje je po zapovjednoj odgovornosti osuđen Mile Martić, rekla je Petir naglasivši da su sjećanja na ove strašne zločine važna radi kolektivnog pamćenja naroda i mladih generacija koje ne znaju dovoljno o žrtvi podnesenoj za slobodnu i samostalnu Hrvatsku te kako se ovako nešto više nikada ne bi ponovilo. 

Načelnica općine Majur Klementina Karanović podsjetila je da se pad ovog područja u neprijateljske ruke dogodio u tišini u svega nekoliko mjeseci između rujna 1991. i siječnja 1992.

– Dužnost je svih nas da budemo glasni, da se čuje što su naši mještani proživjeli i kako je naš kraj stradao, to je naša dužnost za mir u budućnosti, istaknula je Karanović. Naglasila je kako se posljedice 54 ubojstva koja su se dogodila na području Majura prije 30 godina i danas osjećaju. Dodala je kako je od tada krenula demografska i materijalna pustoš ovog kraja koju će službeni rezultati popisa stanovništva potvrditi. –Primjer sela Kostrići najbolji je primjer izumiranja ovog kraja. Danas nemamo niti jednog stanovnika u ovom selu, istaknula je Karanović upitavši je li bilo moguće nakon rata napraviti više za obitelji koje su u ovom selu ostale bez svojih najmilijih. –Nakon Domovinskog rata općina Majur osjetila je i posljedice nedavnih potresa u kojima su dodatno oštećeni stambeni objekti. Usto je općina Majur danas najgora po vitalnom indeksu u Hrvatskoj jer se na 29 umrlih rodi tek jedno dijete, rekla je Karanović i dodala da je pitanje kako će se ljudima na ovom prostoru pomoći kako bi se proces izumiranja zaustavio.

Rekavši kako je svako selo demografski gledano važno, Petir je podsjetila da saborski Odbor za poljoprivredu svojim radom utječe na nacionalne i europske politike koje trebaju prepoznati potrebe stanovnika sela i financirati iz više izvora one projekte koji će njihovom životu dati dodanu vrijednost. 

Na kraju obilježavanja zastupnica Marijana Petir zahvalila je Klementini Karanović i Jakši Ragužu iz Hrvatskog instituta za povijest koji svojim aktivnostima doprinose osvješćivanju istine o Kostrićima.