Marijana Petir sastala se s dužnosnikom mađarske Vlade zaduženim za humanitarnu pomoć Tristanom Azbejom

Sisak - Zastupnica u Hrvatskom saboru i članica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Mađarska Marijana Petir sastala se u petak s državnim tajnikom u mađarskoj Vladi zaduženim za humanitarnu pomoć i pomoć progonjenim kršćanima Tristanom Azbejom.

 Izaslanstva mađarske Vlade, agencije „Mađarska pomaže“ i mađarskog Caritasa posjetila su distribucijski centar Caritasa u Sisku i tom su prigodom simbolički udijelili ključeve pet stambenih modula Caritasovim korisnicima s području Siska, Jabukovca, Strašnika i Gore. U Sisak je također stigla i donacija 27 hladnjaka i isto toliko perilica za rublje koja će biti ovih dana podijeljena potrebnima.

Sisački biskup Vlado Košić zahvalio je uime svih stradalih koji će dobiti ovu pomoć. Biskup je poručio kako je pomoć mađarskih susjeda, koji su tu od prvih dana nakon potresa, znak  blizine i prijateljstva.

Državni tajnik Tristan Azbej ustvrdio je kako nisu potrebne riječi zahvale, jer je pomoć bližnjem i susjedu obveza svakog od nas. Azbej je izrazio nadu da će ovi stambeni moduli barem malo ublažiti tešku situaciji u kojoj su se našli stradali te im pružiti sigurnost i toplinu dok se njihovi domovi ne obnove.

Ravnatelj mađarskog Caritasa vlč. Gábor Écsy podsjetio je kako su se odmah nakon potresa u akciju pomoći priključile sve mađarske biskupije. Ističući izvrsnu suradnju mađarskog Caritasa i Caritasa Sisačke biskupije, ravnatelj je poručio kako će se ova suradnja nastaviti te kako ovo područje i dalje može računati na pomoć iz Mađarske.

Zastupnica Marijana Petir zahvalila je na pomoći koja kontinuirano stiže iz Mađarske od kada je Sisačko-moslavačku županiju pogodio potres, a posebno je istaknula važnost odluke mađarske Vlade da obnovi petrinjsku Prvu osnovnu školu i crkvu Sv. Nikole i Vida u Žažini, što je aktivnost za koju se nada da će pomoći da ljudi ostanu živjeti na potresom stradalom području. Osim o prijateljskim odnosima Hrvatske i Mađarske, Petir i Azbej su razgovarali i o pomoći progonjenim vjerskim manjinama diljem svijeta, od kojih su najbrojnija skupina kršćani. Usvajanjem amandmana zastupnice Petir na državni proračun, Hrvatska se pridružila državama članicama EU –a, među kojima vodeću ulogu ima Mađarska, a koje osiguravaju školarine za mlade kršćane na Bliskom Istoku, Africi i Aziji koji su progonjeni zbog svoje vjere i kojima je školovanje u njihovim državama onemogućeno.