Marijana Petir primila protojereja Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj Kirka Velinskog

Zagreb - Članica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Makedonija Marijana Petir primila je u četvrtak protojereja Makedonske pravoslavne crkve u Hrvatskoj Kirka Velinskog.

Razgovarali su o prijateljskim odnosima dviju država i hrvatskoj podršci Makedoniji na njezinom europskom putu kao i o suradnji Makedonske pravoslavne crkve s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj.

Velinski je na početku razgovora izrazio ljudsku blizinu zbog potresa koji je pogodio mnogobrojne obitelji u Sisačko-moslavačkoj županiji. Izvijestio je zastupnicu Petir o izgradnji Makedonske pravoslavne crkve Svete Zlate Meglenske i Pastoralnog centra na Knežiji u Zagrebu koja je u tijeku, a na čiju se izgradnju čeka od 2009. godine.

Makedonski se vjernici od 1995. godine sastaju u kapelici Svetog Roka koju su na korištenje dobili od pokojnog kardinala Franje Kuharića, a u novoj će crkvi prvo bogoslužje moći održati do kraja ove godine, ako se uspiju osigurati potrebna financijska sredstva za što im je potrebna i pomoć države.
Protojerej Velinski zahvalio je zastupnici Petir na dugogodišnjoj podršci njegovoj zemlji i makedonskome narodu, koja je kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu osnovala skupinu prijateljstva s Makedonijom kako bi joj pomogli na njezinom europskom putu.

Petir je rekla da su hrvatski i makedonski narod istinski prijatelji te ponovila da će Hrvatska nastaviti pružati svu potporu prijateljskoj Makedoniji na putu u EU, istaknuvši kako je žalosti da se u slučaju te države koriste dvostruki kriteriji i pred nju i dalje stavljaju prepreke i nerealni zahtjevi.

- Europski put ne bi smio ovisiti o „dobroj volji“ susjeda, dok bilateralna pitanja ne bi smjela imati prioritet pred europskim integracijama, kazala je Petir te dodala kako je duboko  pogrešno i apsolutno neprihvatljivo tražiti od jedne države da se odrekne svog imena, jezika, povijesti i identiteta.

Podsjetila je da je tijekom hrvatskoga predsjedanja, kada je riječ o proširenju EU-a na države zapadnoga Balkana, ostvareno što se u tom trenutku činilo neostvarivim, budući da su se države članice borile s Covidom i bile okrenute prema sebi. "Unatoč tome, Hrvatska je uspjela oživjeti i potaknuti otvaranje pregovora o pristupanju Makedonije Europskoj uniji, što je jasan znak hrvatske podrške", istaknula je Petir.